Sylvia Van Driessche werd in 2009 hoofdredacteur van Vlaanderens bekendste jongerentijdschrift: “Joepie was een echte speeltuin voor mij”

In 2009 lazen jongeren massaal ‘de’ Joepie. Dat jaar nam Sylvia Van Driessche de fakkel over als hoofdredacteur van haar voorgangster Tinne Marant. “Ik blik op die periode met veel liefde en nostalgie terug”, klinkt het bij Sylvia Van Driessche.

“Joepie was mijn eerste échte job”, blikt Sylvia terug. “We werkten er met heel wat nieuwelingen in het vak en het was een echte speeltuin. Ik vloog naar Parijs, Londen, New York en zelfs Los Angeles om bekende sterren te interviewen. We kregen de ruimte om te experimenteren én er was veel vrijheid. Avril Lavigne die geen zin meer heeft in interviews? Geen probleem, dan praatte ik met haar over uitgaan in Parijs, waardoor ze toegaf in Amerika uit te gaan met een vals paspoort”, lacht Sylvia. “Ik beleefde heerlijke tijden en wist meteen dat het heel moeilijk – zo niet onmogelijk – zou zijn om deze periode ooit te evenaren of overtreffen.”

De muziekwereld zat in 2009 in een crisis, maar Sylvia focuste zich vooral op de filmwereld. “Memorabel was toen ik me binnen kletste op een interview met Brad Pitt en Angelina Jolie, maar dé mooiste herinnering? The Golden Globes waar ik niet als journalist, maar als echte gast was. Het voelde aan als een trouwfeest: alle sterren zaten aan ronde tafels, maar tijdens de pauze gingen ze gewoon naar de bar. Ik liep er rond tussen de grootste Hollywoodsterren en praatte met Sharon Stone, Kate Winslet, Prince en Jack Nicholson.”

Einde van een tijdperk

Toen Sylvia na haar eerste zwangerschapsverlof terug op de redactie kwam, werd ze hoofdredactrice. “Een job waar ik al lang van droomde, die bovendien op het perfecte moment kwam. Ik bleef uiteindelijk vijf jaar hoofdredactrice. Enorm boeiend om verantwoordelijk te zijn voor de creatieve invulling van een blad en te beslissen wat er wel en niet in mocht. Het minder leuke aan de job vond ik het gedeelte waarin ik ook alle praktische zaken moest regelen. Het interviewen zelf was iets wat ik die periode wél miste. Toen ik na dertien jaar stopte bij Joepie was het voor mij ook duidelijk dat ik niet in dezelfde functie naar een ander blad wilde gaan. Het was boeiend en leerzaam geweest, maar mijn hart ligt toch meer bij het interviewen.”

Dat Joepie enkele jaren later werd opgedoekt, deed Sylvia pijn, maar tegelijk is ze er ook realistisch over. “Het was het einde van een tijdperk, maar je kan de evolutie niet tegenhouden. Wij waren de link tussen fans en hun idolen, maar op een bepaald moment heeft de sociale media die rol over genomen.”

Auteur

Sylvia bleef na haar vertrek bij Joepie werken als freelance journalist, maar startte ook een succesvolle carrière als auteur. Ze bracht de voorbije jaren de succesvolle Sterrenreeks voor young adults uit. Nu waagt Sylvia zich aan haar debuutroman voor volwassenen. Een hele lieve fuck you verschijnt volgende maand. “Het boek gaat over narcisme en #MeToo. Het verhaal heb ik geschreven vanuit het standpunt van verschillende types vrouwen, die er allemaal anders naar kijken omwille van hun karakter. Ik vind het interessant om te zien dat ze allen anders reageren, maar uiteindelijk toch in dezelfde moeilijke situatie terecht komen.” Ze schreef het boek het afgelopen jaar in volle coronatijd. “Het was heftig om de deadline te halen, dus ik prijs me als freelancer enorm gelukkig dat mijn opdrachtgever zo flexibel is dat ik er een paar maanden tussenuit mocht.”

Sylvia kijkt ambitieus naar de toekomst en hoopt binnen twintig jaar op heel wat mooie projecten te kunnen terug kijken. “Momenteel wordt mijn laatste jeugdboek verfilmd. Ik denk dat er op dat vlak zeker nog mogelijkheden liggen. De Netflixen van deze wereld moeten gevuld worden, waardoor de vraag naar de verfilming van boeken groter is geworden. Een wereldwijde bestseller schrijven is mijn ultieme ambitie. En wie weet dan ook een internationale verfilming.”

Maar bovenal wil Sylvia blijven doen wat ze graag doet. “En op een dag oma worden. Mijn vijfjarige dochter heeft het allemaal al geregeld. Ze wil naast me komen wonen zodat ze veel hulp van me krijgt. Dat is allemaal al goed afgesproken”, schaterlacht ze.

‘Een hele lieve fuck you’ verschijnt op zaterdag 19 juni bij Uitgeverij Horizon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier