Verrassend Vlaanderen: de geheime troeven van ’t Stad en de Kempen

Antwerpen is zoveel meer dan de Meir, de Zoo en hippe shoppingwijken als De Wilde Zee of het Zuid. De grootste stad van Vlaanderen is trots op haar verleden én op haar titel als meest vibrerende stad van Vlaanderen, wat ook blijkt tijdens onze fietstocht langs de minder bekende wijken van de stad. Voor onze portie natuur trekken we dan weer naar de Kempen.

Onze kennis van Antwerpen is beperkt tot de toeristische toppers. Om daar verandering in te brengen, willen we een dag lang de stad binnenste buiten keren. Dat doen wij onder de vleugels van Leo Verbeke, een gids werkzaam bij Antwerp By Bike, een fietsorganisatie die zowel thematische fietstochten als privétours aanbiedt. Wij gaan voor de privé-aanpak, waarbij Leo ons trakteert op een zes uur lange fietstocht langsheen minder bekende sites en wijken als Linkeroever, de dokken, het Galgenweel-meer, Park Spoor Noord, de gloednieuwe stadsuitbreiding Regatta, de Cadixwijk en de wijk-in-aanbouw Nieuw Zuid.

Op naar de overkant

(foto Visit Antwerpen)

In het zog van Leo begeven we ons naar de ‘overkant’, naar Linkeroever. Iets wat vlot lukt via de voetgangerstunnel onder de Schelde of via de overzetboot die beide kanten met elkaar verbindt. Chauvinistische Antwerpenaars beweren dat het mooiste aan Linkeroever het zicht op Rechteroever is; te weten het panoramisch zicht over de binnenstad. Daar spreken wij ons niet over uit, al is het een feit dat het weids zicht vanaf Linkeroever op de oude binnenstad iets magisch uitstraalt.

“Het is heerlijk rondfietsen langs de vele dokken in de buurt van het centrum”

Sommige van die dokken zijn zich aan het heroriënteren, waarbij loodsen worden afgebroken of omgevormd tot multifunctionele complexen. Zo werden enkele loodsen aan het Kattendijkdok-Oostkaai omgevormd tot een restaurantsite en kunstenaarsatelier, terwijl men er met Bar Paniek eveneens een populaire zomerbar aantreft. Rond de haven zijn zich ondertussen talrijke nieuwe wijken als de Cadixwijk aan het ontwikkelen.

(foto Visit Antwerpen)

Ook de binnenstad is zich overigens meer en meer naar de Schelde aan het keren. Vandaar dat men nu de Scheldekaaien gedeeltelijk heeft gerestyled, en die aan het omvormen is van een immense parking in een gezellige slenter- en chillzone, opgebouwd in verschillende niveaus. Met zicht op de Schelde en de binnenstad.

Op adem komen in de Kempen

Na de tintelende gejaagdheid van Antwerpen, voelen de Kempen als een rustgevende verademing aan. Hier met de natuur in de absolute hoofdrol. Wandel- en fietsfanaten ontdekken er een uitgebreid netwerk aan bewegwijzerde wandel- en fietspaden.

(foto Mie De Backer/Toerisme Provincie Antwerpen)

Met Turnhout, Lier, Herentals en Heist-op-den-Berg telt de Kempen enkele charmante steden waar wonen, shoppen en beleven hand in hand gaan. De gejaagdheid van de ‘grote stad’ heeft hier plaats geruimd voor de gezelligheid en de compactheid van het stadse leven op mensenmaat.

Ook de vele liefhebbers van het goede leven zijn in de Kempen perfect op hun plaats, met een breed aanbod aan restaurants, gaande van eetkroegen tot en met sterrenrestaurants. In Morkhoven vindt men een saffraanboerderij waar men het rode goud – prijs 35 euro per gram – verwerkt in enkele huisgemaakte producten. Sinds kort produceren ze er zelfs een gin met saffraan. Geen paniek, wie te diep in het glas heeft gekeken, kan er altijd overnachten, want de boerderij is tevens een B&B.

Meer info: www.antwerpenstraalt.be, www.kempen.be en www.antwerpbybike.be

Onze aanraders

Lierke plezierke

Lier is voor ons dé ontdekking van onze trip. Met het Begijnhof, de Zimmertoren en de vele pleintjes straalt de stad een charmante gezelligheid uit. Doe als de bekende romanfiguur Pallieter, verdwaal op goed geluk in de binnenstad en verbaas je over de culturele rijkdom van de stad.

Kempense natuur

Het Grote Netewoud en het Turnhouts Vennengebied mogen dan wel twee minder bekende Kempense natuurpareltjes zijn, ze zijn een bezoek zeker waard. Het Turnhouts Vennengebied bestaat vooral uit meren en vennen. Het Grote Netewoud kreeg onlangs een nieuw bezoekerscentrum.

(foto David Samyn)

Het Havenpaviljoen

Qua oppervlakte stelt het centrum van Antwerpen weinig voor. Dan toch in vergelijking met de uitgestrektheid van de haven. Wie dat wil aanschouwen, loopt langs in het Havenpaviljoen, aan de voet van het MAS. Hier vind je een immense luchtfoto van Antwerpen.

Fietsen langs de Nete

Geen betere manier om een regio te leren kennen dan vanop de fiets. De route Pallieteren Langs de Nete is 50 km lang, volgt de rivieren de Nete, de Grote Nete en de Kleine Nete en leidt je langs natuurgebieden en pittoreske dorpjes als Gestel. Starten doe je in Lier, al kan je ook onderweg inpikken.

Met de kinderen

Red Star Line Museum

(foto Visit Antwerpen)

Het Red Star Line Museum nodigt je uit op een avontuurlijke reis in de voetsporen van de landverhuizers die in de 19de en 20ste eeuw vanuit Europa per boot emigreerden naar het beloofde land Amerika. Families met kinderen kunnen interactief meespelen met een familiespel waarbij je het verhaal van Bessie volgt, een 9-jarig meisje dat met haar familie naar Amerika afreist.

www.redstarline.be

De afvaart van de Kleine Nete

In Herentals kan je zowaar offroad gaan en per kano of kajak de Kleine Nete afvaren. Er zijn verschillende opstapplaatsen, waardoor je zelf je afstand kiest. Pret gegarandeerd, want de Kleine Nete laat zich tussen Herentals en de watermolen in Grobbendonk omschrijven als een rustig kabbelende rivier, omgeven door het groen. Mits een klein beetje fantasie waan je je onderweg ergens in Zuid-Amerika of in Vietnam. Hier geen stroomversnellingen, maar een gezellige kajaktocht in familieverband tussen het groen. Onderweg kan je een rustpauze inlassen. Zoals aan de kinderboerderij De Lentehei.

www.dewaterral.be

Beachlife in de Kempen

Geef de kinderen water en wat zand, en ze beleven een topdag. Wie de kust niet ziet zitten, kan altijd terecht in de Kempen, want aan waterplassen en zand geen gebrek. Als daar zijn het Zilvermeer Mol of de Lilse Bergen. En terwijl het jong grut volledig opgaat in de bouw van een bonkig zandkasteel, kunnen de ouders vanop het terras van de nabijgelegen taverne een oogje in het zeil houden.

Op het Zilvermeer kan je overnachten op een vlot. Langs de oevers van de Lilse Bergen heb je de keuze tussen een slaapstek in een echte tipi, een boomhut of een safaritent bij het water.

www.zilvermeer.be en www.lilsebergen.be

(Igor Vandenberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier