Verrassend Vlaanderen: Fietsen door de hopstreek met Poperinge als uitvalsbasis

Ingesloten tussen de Franse grens en de Belgische kust vind je de Westhoek, een fascinerende regio vol sites uit de Groote Oorlog, gezellige dorpspleinen, kunsthistorische steden en verborgen pareltjes. Het perfecte decor voor een fietstocht.

Start van onze 42,4 km lange fietstocht ligt op de Grote Markt van Poperinge. Toeristen die – net als wij – zin hebben in een smakelijke prelude, raden we een bezoek aan het Hopmuseum aan. Daarna pikken we onze gehuurde fietsen aan hotel Amfora op en zetten we koers richting platteland. Dat ‘platteland’ is minder plat dan de naam laat uitschijnen, want ons parcours bevat enkele stevige kuitenbijters die ons net niet in het rood jagen. Aan roemruchtige ‘bergen’ in de streek geen gebrek, denk maar aan de Kemmelberg maar ook de Rode- en Zwarteberg.

Maar gelukkig is er ook ook aan terrasjes onderweg geen gebrek. Zoals café Helleketel, een authentiek volkscafé waar men zowel een pint als een picon kan bestellen. Een picon is een bitter aperitiefje op basis van verse sinaasappelschillen. Razend populair in het noorden van Frankrijk, al is het even wennen aan de smaak. Volgens de uitbaatster ligt de Franse grens net om de hoek. Vandaar.

Hopvelden

Poperinge staat bekend om zijn hopvelden. Tijdens onze tocht fietsen wij dan ook regelmatig tussen bloeiende exemplaren. Mits een beetje fantasie, heeft een hopveld iets weg van een hoog opgeschoten wijngaard. Hop is trouwens één van de smaakmakers van een lekker biertje. En waar kan men een bier beter proeven dan in een authentieke brouwerij? Zoals in de Sint-Bernardusbrouwerij, waar wij in de rooftopbar Bar Bernard niet enkel genieten van een blond abdijbiertje, maar al evenzeer van een lichtjes bedwelmend 360°-panorama over de hopvelden en de West-Vlaamse en Franse heuvels. Wie zin of tijd heeft – of allebei – kan hier een rondleiding meepikken, op het einde afgerond met een verleidelijke proeverij.

We fietsen tussen bloeiende hopvelden, smaakmaker van lekkere biertjes

Even later rijden we het dorpje Watou binnen, bekend omwille van zijn jaarlijks kunstenfestival. Los daarvan is Watou gewoon een al even charmant als pittoresk dorpje vol cafés, restaurants en gezellige hoeken en kanten. En wie het festival wil meepikken, kan dat nog tot 5 september.

Wie door de Westhoek fietst, wordt regelmatig geconfronteerd met het uiterst gewelddadig verleden van de regio die tijdens de Eerste Wereldoorlog de breuklijn vormde tussen de Duitse en de geallieerde troepen. Om die reden vind je er vele honderden sites, begraafplaatsen en monumenten, die elk op hun eigen manier verwijzen naar een verleden vol pijnlijke littekens.

Op naar Westvleteren

Westvleteren komt in zicht, het dorp van het gelijknamige wereldbekend bier. Op een plaatselijk terrasje genieten we dan ook van een overheerlijke Westvleteren Blond. Het befaamde bier wordt gebrouwen in de Sint-Sixtusabdij, maar die kan niet bezocht worden.

Enkele kilometers verder zien we Poperinge blinken in de zon. Vooraleer we richting eindstreep trekken, wippen we nog eventjes binnen in het befaamde Talbot House, tijdens de Eerste Wereldoorlog het episch centrum voor de Britse soldaten die hier in dit stukje onbezet België ontspanning zochten. Anno 2021 is het Talbot House zowel museum, meditatiecentrum als B&B. Na de rondleiding werden we in de knappe stadstuin zowaar verwend met een kopje thee. Het is een keer iets anders.

 

We volgden de fietsknooppunten 46 – 40 – 28 – 24 – 88 – 87 – 21 – 32 – 39 – 83 – 14 – 17 – 87 – 99 – 77 – 76 – 78 – 79 – 26 – 66 – 2 – 6 – 96 – 92 – 98 – 68 – 67 – 42 – 46.

 

Uit met de kinderen…

1. De Kinderbrouwerij

Een authentieke familiebeleving waar spelen en ravotten primeren boven luidruchtige computerspelletjes, dat is het geheim van de Kinderbrouwerij in hartje Reningelst. De speelweide bevat geen speeltuigen, maar boomstronken, haagjes, heuvels en andere natuurlijke hindernissen. Kortom, de verbeelding aan de macht. Probeer zeker ook de buitenspelen én geniet van biologische tuinsappen en dito huisbieren in de bruine kroeg.

www.kinderbrouwerij.com

2. Het Avonturenpad in Zonnebeke

Het 1,9 km lang Avonturenpad in Zonnebeke is gelegen op het Kasteeldomein van Zonnebeke. Hier was ooit een augustijnenabdij gevestigd, al is die constructie tussen de plooien van de tijd verdwenen. Het Avonturenpad maakt sluw gebruik van de hoogteverschillen in het landschap: via stapstammen, wandelbrugjes en touwstructuren word je telkens naar iets hoger gelegen uitkijkplatformen geleid. Op het domein vind je ook het interactieve Memorial Museum Passchendaele 1917.

www.toerismezonnebeke.be

3. De kabelbaan Cordoba

Anno 2021 is deze ietwat oubollige kabelbaan pure nostalgie, maar wat een schitterende trip down memory lane. De attractie dateert van 1957 en heeft nog geen spatje van haar glans verloren. Bijna een mirakel in deze tijden van spectaculaire achtbanen en andere opgefokte roetsjbanen.

De Cordoba-kabelbaan verbindt de Vidaigneberg met de Baneberg, twee zijheuvels van de – vooral in wielermiddens – bekende Rode- en Zwarteberg. Verwacht je aan een verrassende topattractie, waarbij je als het ware in slow motion geniet van een onvergetelijk panoramisch zicht, bij mooi weer tot aan de kust.

www.kabelbaancordoba.be

De tips van Riebedebie.be

De Klankmakerij

In deze gloednieuwe indoor attractie in hartje Dranouter kom je dankzij doe-opdrachten en klankspelen meer te weten over (folk)muziek, instrumenten en festivals. De organisatie achter Festival Dranouter mikt met deze uitstap op gezinnen, familie- en vriendengroepen.

https://www.deklankmakerij.be/

Yper Museum

Dit museum huist in de prachtige Lakenhallen op de Grote Markt van Ieper. Je wordt er als het ware terug gekatapulteerd naar de middeleeuwen. En waarom ze Ieper de Kattenstad noemen? Dat ontdek je nog tot midden januari op de tijdelijke expo ‘POES. Hoe de kat de mens vangt’.

https://www.ypermuseum.be/

Bezoekerscentrum De Blankaart

Even genoeg van alle decibels die je kinderen produceren? Dan is een bezoek aan natuurgebied De Blankaart tussen Diksmuide en Oostvleteren een aanrader. Met een fluisterbootje vaar je hier geruisloos door het moeras: ideaal om van de vele vogelgeluiden te genieten.

https://www.west-vlaanderen.be/domeinen/blankaart

Oldtimermuseum Bossaert in Reninge

Dit museum is een echte verborgen parel. Je vindt er een unieke collectie van bijna 100 oldtimers vanaf 1899 tot in de jaren 70. Loop daarna zeker ook eens binnen in de aangrenzende Stock Américain en de cafetaria. Couleur locale verzekerd!

https://www.oldtimermuseum.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier