De tips & tricks van de experts van immovlan.be: De kust: ideaal voor een tweede verblijf!

Investeren in vastgoed is hot, en veel landgenoten kiezen daarbij voor een huis of appartement aan de Belgische kust. Als tweede verblijf voor eigen gebruik en investering op de langere termijn of om te verhuren zodat het meteen extra inkomsten oplevert. Maar waarop moet je letten wanneer je koopt?

De inflatie in ons land is nog altijd hoog, wat betekent dat je zuurverdiende spaargeld sneller dan ooit zijn waarde verliest. Beleggen in vastgoed is een uitstekend alternatief, en de Belgische kust is daarbij een absolute topper: vlakbij, altijd wel iets te doen en volop genieten van de deugddoende zeelucht.

Geen wonder dat veel landgenoten de Belgische kust kiezen om een tweede verblijf te kopen. Hoe populair de regio is, blijkt uit de cijfers van de belasting op tweede verblijven, die in 2023 voor alle Vlaamse gemeenten geschat wordt op 108,8 miljoen euro, waarvan maar liefst zo’n 80% geïnd wordt door de tien kustgemeenten!

Waarom de kust?

Dankzij de coronacrisis en de vele stakingen van onder andere lowcost luchtvaartmaatschappijen van de laatste jaren, is het duidelijk geworden dat een vakantie in eigen land zekerheid biedt. Van waar in België je ook komt, de kust is nooit meer dan een paar uur rijden of reizen met de trein. Het aantal Belgen dat een vakantie plant in eigen land, neemt bovendien toe. Dat maakt de Belgische kustgemeenten ideaal als vakantiebestemming, zowel voor korte periodes als voor langere verblijven … en dus ook een ideale regio voor een investering in vastgoed voor eigen gebruik of om te verhuren als vakantiewoning.

Omdat de kust in ons land al lang één van de favoriete vakantiebestemmingen is, is het aanbod van panden die geschikt zijn voor gebruik als tweede verblijf of als vakantieverhuurwoning bijzonder groot. Er is bovendien een breed gamma van verschillende soorten panden, van een kleine studio en appartementen in verschillende prijsklasses tot een riante villa met tuin, of zelfs een kamer in een hotel.

En omdat het aanbod van vakantiewoningen zo groot is, beschikt de regio ook over heel wat diensten die kunnen helpen bij de exploitatie van je vakantiewoning in de periodes dat je er zelf geen gebruik van maakt: van een sleutelafhaalservice over een schoonmaakdienst tot bedrijven die zich bekommeren om het volledige verhuurproces.

Waarop moet je letten?

Als je een tweede verblijf wil aankopen, is de locatie natuurlijk belangrijk. Elke gemeente heeft zijn specifieke eigenschappen, prijzen, doelpubliek en ook verbindingen via het openbaar vervoer. Heb je geen specifieke voorkeur voor een bepaalde gemeente, laat je dan voldoende informeren door iemand die de streek kent en weet wat ze te bieden heeft.

Heb je een pand op het oog, check dan bij de makelaar en de gemeente wat de mogelijkheden zijn qua verhuur en laat je informeren over de kosten eigen aan het gebouw en de belastingen die je zal moeten betalen op je tweede verblijf.

Over kosten gesproken: de EPC-waarde van het pand dat je koopt, is sinds begin dit jaar bijzonder belangrijk. Net als bij ‘gewone’ woningen geldt er ook voor tweede verblijven immers een renovatieverplichting voor panden met een slechte energiescore, die binnen de 5 jaar na aankoop verbeterd moet worden tot een score C. Dat kan heel wat kosten met zich meebrengen, en is dus iets waar je je bij de aankoop bewust van moet zijn. Met nieuwbouw zit je op dat vlak natuurlijk safe.

Financiering

Tot slot is er nog de financiering van je aankoop. Dat kan met eigen middelen, maar ook via een lening. Naarmate je die afbetaalt en de waarde van het pand stijgt, groeit je bakstenen spaarpot aan, zelfs wanneer je ervoor kiest om niet te verhuren. De stijgende rentevoeten hoeven dus niet noodzakelijk een belemmering te vormen.

Naast het klassieke hypothecaire krediet zijn er nog andere manieren om je droom van een tweede verblijf aan de kust te financieren, bijvoorbeeld door je pensioenfonds nog voor je pensioen aan het werk te zetten.

Je kan de aankoop van een tweede verblijf bovendien ook gebruiken om aan vermogensplanning te doen en op die manier je kinderen nu al te helpen met een appeltje voor de dorst in de toekomst. Bespreek zeker de mogelijkheden met je bank en je notaris. Maar vooral: geniet met volle teugen van alles wat de Belgische kust te bieden heeft!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier