Bart Casteleyn, hoofdredacteur De Zondag: “Zaterdag zit ik zonder computer, en dat allemaal omdat ik in 1991 niets te doen had op zondag”

Goeiemorgen,

Het is donderdagavond. Heel laat. De klok tikt. Het blad is leeg. Ik heb voor dit stukje tekst eigenlijk tijd tot De Bruyne en Lukaku elkaar een eerste vuistje geven… Maar die deadline haal ik niet. Zaterdag is het aan zee te doen. Zonder computer. Maar met een maat of dertig. En dat allemaal omdat ik in 1991 niets te doen had op zondag.

Nog een uur of twaalf en ik vertrek op oud-leidingsweekend. Misschien volgen nu wat awoes van scouts-mensen of KSA’ers, maar ondergetekende is een Chiroman. De laatste keer dat we op de zevende dag van twee tot vijf buskestamp speelden, is wel al even geleden… toch blijven die drie zondagse uurtjes precies duren. Twee jaar speelclub, drie jaar rakker, twee jaar topper, twee jaar kerel, een jaar aspi, vier jaar leider en ondertussen al bijna 20 jaar oud-leider. En de teller blijf lopen…

De weekendvalies is net klaar. Zwembroek. Slippers. Oordopjes. Tandenborstel. Een keukenhanddoek zelfs. Maar geen laptop. Dus zit ik hier nu… met een half leeg blad.

En het moet wat in orde zijn. Want ook oud-leiders gaan op zondag naar de bakker. Ze brengen naast croissants ook deze krant mee. Dat deden ze de vorige keren ook al. Als het even kan, moet het dus ook wat plezant zijn, hier op pagina twee. Want dat is zo’n weekend altijd. Leutig!

66 wistjedatjes zette ik gisteren in de Whatsappgroep van ‘het Comiteit der Oud-leiders van Chiro Koekelare’ (voor het gemak kortweg ‘het COCK’). Lang geleden maakten we boekjes voor zulke grapjes, maar op dat vlak zijn we mee met onze tijd.

Voor de rest gaat het op onze weekends wel eens over vroeger. Over de kampen in Westouter, Zutendaal, Halle-Buizingen… Over de weekends in Geraardsbergen, Leisele, Redu… Over de stoten van Dieter, Deften, Dreten en al die anderen… Sterke verhalen, dat raad je zo. Maar niets voor pagina 2. Want je moest er bij geweest zijn, je kent dat wel.

En dat allemaal omdat ik in 1991 niets te doen had op zondag”

Zal ik hier anders een 67ste weetje zetten? Awel, wist je dat ik deze week een mail kreeg van Hugo Schoukens? Ik ken die man niet, maar hij heeft een goeie timing. Hugo brengt net nu een boek uit: ‘De kracht van een jeugdbeweging’. Over de impact van de jeugdbeweging op zijn leven en dat van vele andere kinderen en jongeren van toen en nu.

Hugo heeft helemaal gelijk. Een jeugdbeweging heeft invloed. Zelfs tot hier op pagina 2. Ik en al zeker dertig anderen kunnen dat onderstrepen. Vuistje voor al die jonge gasten die zich hiervoor inzetten. Animeren, programmeren, stimuleren… Chiromensen kennen het liedje wel.

Het blad is vol. De klok tikt. Ik wens iedereen een fijne zondag, de vaders in het bijzonder. Die dertig man aan zee dank ik voor de schone jaren… en laat nog een croissant over!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? bart.casteleyn@roularta.be. Volg De Zondag ook online www.dezondag.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier