Tips voor een succesvol aankoopverhaal: “Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn”

“Een huis kopen, zou niet moeilijk mogen zijn”, zo stellen de twee vastgoed-experts, notaris Bart van Opstal en journalist Patrick Luysterman, in hun gelijknamige, nieuwe vastgoedboek. Samen met hen overlopen we de belangrijkste punten wanneer je op zoek bent naar een woning.

1. Maak duidelijke afspraken

Samen een woning kopen, is een mooie zaak. Toch kan je maar van bij het begin duidelijke afspraken maken zodat er later geen misverstanden ontstaan, zoals bijvoorbeeld over welke partner er mogelijk meer middelen in de woning toestak. Voor alle afspraken op papier kan je je laten adviseren door een notaris.

2. Vergelijk banken

Een krediet aangaan, moet hoegenaamd elke koper van een woning. Dit betekent niet dat je een lening moet aangaan bij de bank waar je ouders of jezelf klant bent. Zoek naar de bankinstelling met de beste voorwaarden, check en vergelijk. Kijk niet alleen naar de rentevoet, maar ook naar de gekoppelde voorwaarden. Ook het aangaan van een brandverzekering kan hierin meespelen.

Houd er rekening mee dat je 80 à 90 procent van het bedrag van de aankoopprijs kan lenen. Daarnaast moet je ook nog de registratierechten en mogelijke verbouwingskosten meetellen.

3. Betaal de juiste prijs

Ga niet over één nacht ijs: dat is de beste tip wanneer je op huizenjacht bent. Bezoek meerdere eigendommen zodat je weet wat je wil, en wat de werkelijke waarde van een woning kan zijn. In een module in het boek worden de gemiddelde prijzen per gemeente weergegeven. Online kan je die ook altijd actueel bekijken via de Vastgoedbarometer van Notaris.be.

4. Let op energiezuinigheid

Het verplichte energieprestatiecertificaat in elke woningadvertentie geeft mee hoe energiezuinig een woning is. Controleer dit EPC grondig en vraag desnoods aan de huidige bewoner ook hoeveel zijn energiefacturen bedragen. Zo kan je vooraf inschatten hoe ‘duur’ de woning is wanneer je er effectief in woont. Vergeet ook niet dat vanaf 2023 een energierenovatie verplicht is.

5. Koop een tweede woning

Mensen met meer middelen of generaties al verder in het leven tonen mogelijk interesse in een vakantiewoning. Ook over deze stap kan je maar beter goed nadenken hoe je het goed aanpakt. Overweeg de voordelen en nadelen van hoe je deze aankoop tot stand brengt. Zo zou je die vakantiewoning bijvoorbeeld meteen op naam van je kind kunnen zetten.

6. Beleg slim

De verhuurmarkt is een interessante markt om vandaag je slag te slaan. Het aantal huurders blijft stabiel, en er staan interessante panden op de markt om te investeren. Welk type vastgoed koop je best, wat is er beschikbaar in jouw regio? Ook hier kan je er weer van op aan dat een woning met een slechte energiescore geen succes heeft bij kandidaat-huurders. In het nieuwe vastgoedboek is overigens een analyse op lange termijn gemaakt: investeerders die meer dan tientallen jaren geleden een investering gedaan hebben, bleken er een goede zaak aan te doen. Het is een veilige belegging maar voorkom misstappen.

7. Breng correct een bod uit

Je zou kunnen denken dat door een bod uit te brengen je niets mis kan doen. Helaas is niets minder waar. Laat vooraf bij een notaris alle details controleren. Zorg ervoor dat een opschortende waarde is opgenomen. Want eens je een bod doet en je krijgt geen lening verstrekt, kom je ermee in de problemen. Zelfs wanneer je een bod via sms uitbrengt, is het bindend. In het vastgoedboek vind je trouwens een modeltekst om een correct bod uit te brengen. (kcw)

Wil je alles uitpluizen? De Zondag mag 10 exemplaren (t.w.v. 24,99 euro) wegschenken van ‘Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn. De complete vastgoedgids’. Wil je kans maken, surf dan naar www.dezondag.be/win voor donderdag 2 juni, 23.59 uur en vul de wedstrijdvraag in. Veel succes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier