Duurzaam wonen: iedereen wint (uiteindelijk). Zo pak je het aan

Je eigen woning is niet alleen je thuis, het is ook een investering in je toekomst. En die langetermijnvisie is onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid. Dat vergt vandaag misschien wel een zekere investering, maar die begint ook meteen te renderen in de vorm van een beter welzijn en lagere kosten.

Het Europees Parlement wil dat bestaande woningen in 2030 een EPC-label van minimum E hebben, terwijl nieuwe gebouwen in 2028 koolstofneutraal moeten zijn. Daarnaast hebben we net een energiecrisis achter de rug die aantoont hoe zwaar de kosten kunnen doorwegen als we ons verbruik niet onder controle hebben. Duurzaam (ver)bouwen en wonen is dus de boodschap! En dat levert niet alleen voordelen op op financieel vlak en voor het klimaat, ook voor ons welzijn is het belangrijk. Maar waarop moet je letten?

Terugverdienmodel

Om duurzaam te wonen, zijn de energieprestaties van je huis of appartement uiteraard van groot belang. Bouw je een nieuwe woning, dan zijn er afhankelijk van de regio waar je bouwt bepaalde minimumnormen waaraan je moet voldoen. In Vlaanderen is dat op dit moment onder andere een E-peil van 30, met minimum 25 kWh/m² per jaar aan hernieuwbare energie. Koop je een bestaande woning, weet dan dat er sinds dit jaar een renovatieverplichting geldt voor jou als nieuwe eigenaar. Heeft je nieuwe stek een EPC-label E of F, dan moet je er binnen de vijf jaar voor zorgen dat dit teruggebracht wordt tot een score D.

Om die energieprestaties te halen, kan het zijn dat je een flink bedrag moet investeren. Let er daarom bij de aankoop van een woning op dat je rekening houdt met de huidige score en de eventuele investeringskosten die je nog gaat hebben. Weet dat je kan rekenen op premies en voordelige leningen om die score te verbeteren.

Zowel bij nieuwbouw als bij een renovatie is het bovendien belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen. Is je budget beperkt, investeer dan eerder in extra isolatie of een efficiëntere verwarming dan in de afwerking van je dromen, en bekijk ook welke investeringen de grootste impact hebben in verhouding tot je budget. Maar hou vooral in het achterhoofd dat je investeringen van vandaag je op de langere termijn geld zullen besparen. Je gooit – letterlijk – niet langer geld door de ramen en de deuren.

Vijf tips voor duurzaam wonen

Duurzaamheid kan je het best zo breed mogelijk interpreteren om de impact zo groot mogelijk te maken. Denk daarbij niet enkel na over de technische aspecten van het gebouw zelf, maar ook over hoe je woont en leeft, en bedenk dat zelfs kleine aanpassingen soms een grote impact kunnen hebben. In dat verband geven we je hier vijf nuttige tips.

1. Kies een efficiënte, duurzame locatie: ga voor een woning in de buurt van je werkplaats en waar je je vrije tijd doorbrengt. Zo moet je je minder ver verplaatsen en kan je vaker de fiets nemen. Denk ook aan genoeg groen in en rond je huis, ook als je in een appartement woont. Bomen en planten zuiveren de lucht en regelen op natuurlijke wijze de temperatuur.

2. Ga voor duurzame materialen. Niet alleen je verbruik is immers belangrijk, maar ook hoeveel energie er nodig is voor de bouw van je woning. Ga voor lokaal geproduceerde en hernieuwbare materialen, die vaak ook voor een gezonder binnenklimaat zorgen. Natuurlijke isolatiematerialen stoten bijvoorbeeld minder schadelijke stoffen uit.

3. Consumeer bewust. Leef compact, maar zonder aan comfort in te boeten. Hoe kleiner je woont, hoe minder je moet verwarmen. Een slimme indeling kan ervoor zorgen dat je toch niets tekortkomt. Denk er ook aan dat je met minder spullen in je woning een ruimer gevoel creëert.

4. Let er voor de meubels en spullen die je in je huis zet op dat ze praktisch zijn en dat je er lang genot van hebt. Hoe langer je ze kan gebruiken, hoe duurzamer ze op termijn zullen zijn. Denk ook aan tweedehands of gerecycleerde producten. Dat is duurzaam en het is goed voor je budget.

5. Hou je energiegebruik onder controle. Denk daarbij aan voldoende isolatie, maar ook aan zuinige toestellen en verlichting. Laat je daarbij bijstaan door technologie, met slimme thermostaten, geautomatiseerde zonnewering en een intelligent energiebeheer dat de toestellen in huis kan aansturen, indien mogelijk rekening houdend met de productie van je zonnepanelen en je thuisbatterij.

(i.s.m. Immovlan.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier