Eline De Munck geniet met volle teugen van haar leven als ondernemer: “Televisie gaf mij stress”

Eline De Munck (28) heeft mij altijd geïntrigeerd. Een creatieve duizendpoot, een kameleon. Eens brave Amber in Thuis, dan weer ravissante zangeres of goedlachse JIM-vj. En nu vooral ambitieuze ondernemer. En een kei in personal branding. Bekend Vlaanderen draagt haar brillen al, de Odette Lunettes, nu nog de rest van de wereld. “Waarom zou Kim Kardashian mijn bril niet dragen?”

Dat het vooral druk is in haar hoofd, zegt ze. Anders dan vorige zomers. “Toen was het druk met televisiewerk, festivals coveren voor JIM. Nu ben ik in de eerste plaats ondernemer, dag en nacht bezig met Odette Lunettes. Dit is mijn kindje. Ik was nooit perfectionistisch, maar nu merk ik dat ik het niet graag uit handen geef. Ik wil alles zelf doen. Ik denk dat alle ondernemers dat hebben. Je kan moeilijk loslaten. Als ik ooit iemand in dienst neem, ocharme die mens. (lacht) Die zal ervoor moeten leven.”

Heb je tijd voor ontspanning deze zomer?

Toch wel. Optreden met Pigbag Army, heel tof. Ongelooflijk dat zo’n bende fantastische muzikanten (o.a. Axl Peleman, Jan Van Eyken en Pascal Braeckman, red.) mij gevraagd hebben als zangeres. En sporten ook. Dat heb ik nodig om mijn hoofd leeg te maken. In november wil ik de marathon van New York uitlopen. Zál ik die uitlopen. Ik zou me kapot schamen als het niet lukt. Vooral tegenover mezelf.

Je hebt deze zomer ook van de Balinese zon genoten, zag ik op sociale media. Ben jij een zon-, zee- en strandmens?

Normaal niet, ik hou meer van actief reizen met de rugzak. Maar in de zomer blijf je eigenlijk best in Europa. In Afrika is het te warm, in Zuid-Amerika te koud en in Azië te nat. Behalve in Bali. Maar ik vond dat geen aanrader. Dat is het Ibiza van de Australiërs. En het eten lijkt op onze afhaalchinees. Nu goed, ik heb wel deugd gehad even niets te doen na een jaar keihard werken.

Eline Cartoon

“Een ondernemer is iemand die zonder valscherm van een klif springt en onderweg naar beneden voor zichzelf een vliegtuig bouwt.” Getekend, Reid Hoffman, stichter van netwerksite LinkedIn. Akkoord?

Als ondernemer neem je inderdaad een risico, een berekend risico weliswaar, en moet je onderweg problemen oplossen. Gelukkig hebben we met Odette Lunettes geen vaste kosten, zoals een kantoor of loon. Dat maakt het financieel haalbaar. Je moet natuurlijk wel lef hebben als je iets opstart. En geduldig zijn. Dat laatste is iets waar ik het moeilijk mee heb. Waarschijnlijk omdat ik een vrouw ben. (lacht)

Wat is jouw grootste angst?

Dat was de carrièreswitch op zich. Anderzijds was dat ook de grootste beloning die mezelf gedaan heb. Ik heb zes jaar met veel plezier voor JIM gewerkt, maar ik wou een stap vooruit zetten in mijn leven, iets anders doen. Ik wou niet meer afhankelijk zijn van televisie. En meer bewuste keuzes kunnen maken. Televisie gaf mij stress en onzekerheid. Ondernemen ook, maar dat voelt anders. Je bent niet langer afhankelijk van je uiterlijk of van enkele bazen die het in jou moeten zien. Nu draait alles rond je product en je service.

 

Ik heb Charles Michel een bril aangeboden, maar hij mocht hem niet aannemen

Je bent heel gedreven in personal branding. Van wie heb je afgekeken?

Dit zal stoem klinken, want ik ben geen fan van haar, maar iemand als Kim Kardasian fascineert mij heel erg. Die heeft niet echt veel te vertellen, maar heeft wel miljoenen volgers op social media. Wie of wat zit daarachter? Ook Beyoncé inspireert mij enorm. Die mensen doen van alles, zijn overal aanwezig, hebben kinderen, zien er altijd piekfijn uit, terwijl ze toch ook maar 24 uur per dag hebben. Hoe doen die dat? Dat fascineert mij. Ik ben ook heel ambitieus. Ik geloof dat niets onmogelijk is. Dat bijvoorbeeld iemand als Kim Kardashian ooit een Odette draagt, moet kunnen. Je moet gewoon de juiste connecties hebben. En je product goed in de kijker zetten. Alles draait om marketing.

Op de presentatie van je tweede collectie stonden de BV’s te drummen om een plaatsje. Dat helpt.

Ik moet daar niet onnozel over doen: ja, natuurlijk helpt dat. Ik zou dom zijn mijn connecties niet aan te spreken. Nu, als ze mijn bril niet leuk vinden, zullen ze die ook niet dragen. Ik heb trouwens ook premier Michel, notoir brillendrager, een mail gestuurd. De leider van het land en de grootste liberale partij zou toch een Odette moeten dragen, nee? Helaas heb ik antwoord gekregen dat hij geen bril kan aannemen. Ik heb hem geantwoord dat hij er ook een mag kopen. (lacht)

“Beoordeel je succes naar hetgeen je moest opgeven om het te bereiken.” Getekend, de Dalai Lama. Herken je dat?

Je moet hard werken, ja, maar ik heb niet het gevoel dat ik iets moet opgeven. Ik filter wel in vriendschapsrelaties, ik ben het kaf van het koren aan het scheiden. Je hebt geen tijd meer voor alles en iedereen. Maar ik heb liever tien mensen die ik vaak zie, dan veertig mensen die ik af en toe zie. Let op, ik ga mezelf niet pijnigen. Ik kijk bijvoorbeeld niet naar Festivalitis op tv. Als ik er niet mee geconfronteerd word, dan mis ik het ook niet.

 

Ik wou weer meespelen in Crimi Clowns, maar met kleren aan: dat was een voorwaarde.

Welke plaats heeft acteren nog in je leven?

Ik heb dat sinds LouisLouise niet echt meer opgezocht. Dat had een grote impact op mijn imago, ik vond dat heel bizar. Mensen dachten plots dat ík die bitch was, zagen mij niet los van mijn personage. (zwijgt even) Als er een opportuniteit komt, wil ik dat wel nog doen. Maar ik ben niet meer afhankelijk van televisie. Ik kán neen zeggen, en heb dat ook al gedaan. Als ik iets doe, moet het iets zijn met meerwaarde. Ik wil geen stap terugzetten.

In de tweede film van Crimi Clowns, die in november uitkomt, ben je wel weer te zien.

(pikt in) Dat vond ik gewoon heel leuk om doen. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, het is veel zediger dan in de eerste film (waar ze een sexy bordeeluitbaatster speelt, red.). Er is deze keer geen bloot te zien. Dat was een voorwaarde van mij. Ik wou weer meespelen, maar dan met kleren aan. Ik had geen zin meer in die hetze.

Je prikkelt toch graag eens, zoals met wat bloot op Instagram.

(kordaat) Ik vind dat niet, ik vind dat ik het altijd zedig hou. Anderzijds heb ik geen zin om me helemaal te conformeren. Ik ben ook maar een gewoon meisje die graag mooie foto’s post, zoals zoveel van mijn vriendinnen. Ik kan mezelf niet altijd dwingen eerst aan de reacties van de mensen te denken. Ik heb dat even gedaan, me altijd willen conformeren. Tot ik dacht: waar ben ik mee bezig? Dat maakte me erg ongelukkig.

Is Vlaanderen preuts?

O ja, absoluut. De Rihanna’s van deze wereld doen niet anders dan foto’s posten in hun bloten met een joint in de hand. (feller) Maar in Vlaanderen ben je al een bitch als je een halve bikini toont.

Ik heb Cristiano Ronaldo ontmoet, ja. Meer zeg ik daar niet over

Dit onderwerp maakt je kwaad.

Op straat krijg ik soms zomaar verwijten van mensen die ik niet ken. Of mensen die out of the blue in mijn kont knijpen. Onlangs nog: iemand die na een optreden op de foto wou. Die kneep gewoon in mijn kont. Ik heb een fles water over hem gegooid. Ik ben geen publiek bezit, hè. Gelukkig kan ik dat met het ouder worden makkelijker van me afzetten. Mensen hoeven mij niet leuk te vinden. Maar ze moeten zich wel gedragen.

Klopt het verhaal dat jij een opdringerige Cristiano Ronaldo hebt afgewezen?

(lacht) Ik heb hem ontmoet, ja. Meer zeg ik daar niet over. Dat verhaal is zeer ongeloofwaardig en zou verkeerd geïnterpreteerd worden.

Zou hij geen goede Odette-promotor zijn?

O, neen. Hij is niet iemand waar ik mij aan wil linken. Andere vraag. (lacht)

Om af te sluiten dan. Maak jij met Odette Lunettes je kinderdroom waar?

Neen, toch niet. Ik droomde ervan tandarts te worden. Vreemd, hè. Maar ik denk dat het vooral was omdat mijn tandarts een mooie vrouw was met uitstraling. Ik wou gewoon graag haar zijn. Ik besef wel dat ik veel geluk heb in mijn leven. Ik werk er hard voor, maar ik ben heel dankbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier