Vastgoedtip op zondag: Waarom je de huurprijs verplicht moet afficheren

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren, en het leven in een mede-eigendom.

Kandidaat-huurders die panden willen bezichtigen die ze zich niet kunnen veroorloven, het is iets waar vastgoedmakelaars almaar vaker mee te maken krijgen. Net daarom is het belangrijk de huurprijs te afficheren wanneer je een woning of appartement verhuurt. Zo weet iedereen meteen waar hij aan toe is.

  1. Gevraagde huurprijs en kosten en lasten

Als je een woning gaat verhuren, dan moet je in iedere officiële of publieke mededeling, zoals een internetzoekertje of een huuraffiche aan het raam, minstens het bedrag van de gevraagde huurprijs en van de kosten en lasten vermelden. Deze regel geldt niet als het verhuurde pand aangeboden wordt als een toeristisch logies. Voor studentenkoten geldt de plicht dan weer wel.

  1. Totale woonkost schetsen

Het is de bedoeling om de kandidaat-huurder een beeld te geven van de totale woonkost. Wat de kosten en lasten betreft, gaat het enkel over de kosten en lasten die de verhuurder aanrekent aan zijn huurder. Je hoeft dus niets te vermelden over de variabele kosten, zoals bijvoorbeeld water- en energieverbruik, die door de huurder rechtstreeks aan de water-of energieleverancier worden betaald.

  1. Geldboete

Hou je je niet aan de spelregels, dan riskeer je een geldboete. De gemeente waar het onroerend goed gelegen is, heeft de bevoegdheid om inbreuken te bestraffen en kan daarbij boetes opleggen van 50 tot 350 euro.

www.cibweb.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier