Huurwoning energiezuiniger maken tijdens de huur
Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.
Energiezuinigheid. Het wordt steeds meer de nieuwe vuistregel op de vastgoedmarkt. Niet alleen voor koop- maar ook voor huurwoningen. Maar wat als je als verhuurder de handen uit de mouwen wil steken? Kan je zomaar energiebesparende werken uitvoeren tijdens de looptijd van de huur?
1. Dringende werken
In principe moeten onderhouds- en herstellingswerken altijd worden uitgevoerd in afspraak en na akkoord met de huurder. Als verhuurder kan je dus niet zomaar werken uitvoeren. Voor dringende werken of herstellingen voorziet het Vlaams woninghuurdecreet een uitzondering. Bijvoorbeeld werken die nodig zijn om aan de minimale kwaliteitsnormen voor verhuur te voldoen. Ook de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen wordt als een dringend werk aanzien.
2. Minder huur betalen tijdens de werken?
De huurder kan dergelijke dringende werken niet weigeren, ook wanneer hij daardoor het genot van een gedeelte van de woning verliest. Wanneer de dringende werken langer dan 30 dagen duren, kan de huurder een huurprijsvermindering vragen. Voor oudere woninghuurcontracten (gesloten voor 1 januari 2019) bedraagt deze termijn 40 dagen.
3. Huurprijs verhogen na werken
In Vlaanderen kan je als verhuurder met de huurder overeenkomen om de huurprijs te verhogen na investeringen die de energieprestatie van de woning verbeteren. Deze regeling geldt wel enkel voor huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 zijn aangegaan. Voor de oudere contracten moet je dus terugvallen op de algemene bepalingen rond huurprijsherzieningen van de woninghuurwet.
www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier