Vastgoedtip op zondag: Investeren in studentenkamers: zo ga je te werk

 Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren, en het leven in een mede-eigendom.

Investeren in studentenvastgoed is een groeiende markt. Al moet ook gezegd dat een kamer verhuren geen koud kunstje is. Waarop moet je zoal letten?

  1. Bestemming nagaan

Wil je een pand kopen als kamerwoning met het oog op de verhuring van studentenverblijven, kijk dan zeker de bestemming van het pand na voorafgaand aan de aankoop. Gaat het wel om een kamerwoning of hebben we te maken met een eengezinswoning vatbaar voor opdeling?

  1. Kwaliteits- en veiligheidsvereisten

Als eigenaar moet je er bovendien steeds op toezien dat de wettelijk opgelegde kwaliteits- en veiligheidsvereisten worden nageleefd, zo niet riskeer je sancties.

  1. Stedenbouwkundige regels

Houd ook rekening met een aantal stedenbouwkundige regels: beschik ik over de juiste vergunning? Is een opdeling van mijn pand in meerdere woonentiteiten mogelijk? Kan het aantal entiteiten gewijzigd worden? Allemaal zaken waarover je je als koper best eerst informeert.

  1. Check het soort huurcontract

Ook wat het soort huurcontract betreft, moet je opletten. Indien de student zijn hoofdverblijfplaats heeft in de gehuurde kamer zijn de dwingende regels van de Woninghuurwet van toepassing. In andere gevallen geldt het gemene huurrecht.

Ben je dus van plan studentenkamers te verhuren, informeer je dan goed op voorhand en houd je aan de spelregels. Vervolgens kan je van een welverdiend appeltje voor de dorst genieten.

www.cibweb.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier