Van de e-scooter tot de Mini Cooper: de mobiliteitsgewoontes van Ozark Henry

Als Ozark Henry betreedt Piet Goddaer (53) het podium steevast blootvoets. In zijn dagelijks leven houdt de West-Vlaamse muzikant er heel wat andere mobiliteitsgewoontes op na. “Een motor is niet meer van deze tijd.”

“Ik leg heel veel afstanden eigenlijk gewoon te voet af, ook verplaatsingen waar anderen al snel de auto of fiets voor zouden nemen”, zegt Piet Goddaer. “Zo wandel ik de kinderen naar school. Op blote voeten? Nee, dat gebeurt enkel tijdens mijn strandwandelingen. De straat is te vuil om blootvoets te bewandelen. Er ligt glas en ander afval, ook al zijn Koksijde en Oostduinkerke, waar ik woon, van de properste gemeentes die er zijn. Maar toeristen gooien helaas nogal graag wat zaken op de grond.”

Fiets(en)

Piet Goddaer staat verder bekend als fervent fietser. Hij beschikt over een koersfiets en een gewone tweewieler. “Ik maak de meeste verplaatsingen in de buurt met mijn gewone fiets. Naar de studio bijvoorbeeld, of om iets te gaan eten. Afgelopen zomer moest ik in Oostende zijn, maar voor mijn vertrek stelde ik vast dat er op die specifieke locatie geen parkeerplaatsen waren. Google Maps leerde me dat het eigenlijk maar een uur en een kwart rijden was met de fiets vanuit Oostduinkerke. Ik heb dan maar mijn fiets genomen. Dat houdt eigenlijk niets in. Iedereen met een normale conditie kan een uur fietsen. Mijn koersfiets gebruik ik eigenlijk niet zo vaak meer. Ik ga de jongste tijd vaker lopen als sport, zo’n vijf keer per week. Dat valt beter in te plannen.”

E-brommer

De muzikant gebruikt ook heel vaak zijn e-scooter Brekr, die hij in mei vorig jaar aanschafte. “Mijn Brekr heeft een bereik van 60 kilometer. Die gebruik ik voor alle verplaatsingen waar ik ter plaatse kan bijladen en terugkeren. Een Brekr rijdt tot 50 kilometer per uur, dus dat is ideaal voor dringende afspraken. Vroeger had ik een Vespa-motor voor gelijkaardige afstanden, maar je bent dan verplicht om beschermende kledij te dragen. Dat was te warm in de zomer en in de winter was het dan weer te koud om daarmee te rijden. Ik vind zo’n motor eigenlijk ook niet meer van deze tijd. Toen ik mijn Vespa destijds na de winter opstartte, bracht dat heel wat uitstoot met zich mee. Een elektrische brommer was dan ook een bewuste keuze, als beter alternatief. Ik ben er heel tevreden over en gebruik hem zelfs in de winter. Je kunt je batterij dan uithalen en binnen uit de kou bewaren.”

Auto

De artiest verplaatst zich tot slot ook met zijn Mini Cooper Clubman. “Die auto gebruik ik voor grotere afstanden, vooral richting optredens in binnen- en buitenland. Het is een wagen met zuinige benzinemotor, de meest ecologische en economische optie. Elektrische wagens hebben nog altijd een beperkt bereik en er is een aparte boekhouding voor nodig om de afstanden die ik moet afleggen vlot voor elkaar te krijgen. Ik moet me vaak aan een strak schema houden, dus die actieradius is voorlopig nog een struikelblok. Het boeit mij wel, want een elektrische wagen is heel aangenaam om mee te rijden. Ik heb ook al een laadpaal bij mij thuis. Er komen veel klanten over de vloer met hun elektrische wagen en elektrificatie is voor mij sowieso iets voor de nabije toekomst.”

Piet Goddaer: “Ik maak de meeste verplaatsingen in de buurt met mijn gewone fiets.” (foto Christophe De Muynck)
Piet Goddaer: “Ik maak de meeste verplaatsingen in de buurt met mijn gewone fiets.” (foto Christophe De Muynck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier