Binnenkijken in een verrassend ruimtelijke woning

Een klassiek arbeidershuisje, grenzend aan de Leuvense Kruidtuin, trok de aandacht van een toen nog jonger koppel twintig jaar geleden. Na hun pensioen besloten Rita en Lucien om er zelf te gaan wonen. Eerst wachtte een grondige renovatie. Vandaag woont het kunstzinnige koppel in een transparante, ruimtelijke woning, met een unieke voorgevel in het straatbeeld.

(Tekst: Kelly Cuypers / foto’s: Steven Massart)

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Rita en Lucien woonden tot aan hun pensioen in het rustige en landelijke Limburg. Bij een stadsbezoek aan Leuven in 2002 viel hun oog op een rijwoning aan de Kruidtuin. Nadat een van hun kinderen er tijdelijk woonde en na een verhuurperiode vonden ze na hun pensioen de tijd rijp om naar Leuven te verhuizen.

“De woning was opgedeeld in verschillende kleine ruimtes en was gehuld in duisternis. Een grondige verbouwing was noodzakelijk om in een woning anno 2022 te kunnen wonen”, zegt Lucien.

Omgaan met beperkingen

Met hun ideeën trokken ze naar architect Geert De Neuter. “We kwamen toevallig bij hem terecht nadat we een referentie hadden bekeken die ons zeker beviel. Uiteindelijk kozen we voor zijn bureau omwille van zijn eigenzinnigheid. Hij wilde niet zomaar tekenen wat we zelf in gedachten hadden.”

“Uiteindelijk gaven we hem het vertrouwen en carte blanche. We moesten even wennen aan de eerste schetsen, maar nu zijn we zeer tevreden met de ruimtelijkheid die op vele punten verrast. Ook blikken we nu terug op een succesvol verloop van de werken waarbij hij zelfs dagelijks de werf mee opvolgde.”

Verrassende blikvangers

Enkele aandachtspunten die aan de verbouwing te pas kwamen, zijn omgezet in een blikvanger. Zo is er een niveauverschil van maar liefst 3,5 meter tussen de voorgevel en de tuin. “De woning trapt in twee niveaus omhoog met een catwalk als tussenniveau. Je neemt als het ware letterlijk een aanloop naar de trap die tegelijk kan gebruikt worden als zitbank én opbergruimte”, aldus Geert De Neuter.

“Het houten dak van de achterbouw plooit schuin omhoog naar achteren toe mee met de helling omhoog. Het dak is asymmetrisch opgevat naar een idee uit Japan en is daarom in verstek gezaagd.”

Eveneens een focus was de beperkte breedte van de woning. “Om geen ruimte verloren te laten gaan, zijn in de hele woning schuifdeuren geïntegreerd. Ook de voordeur is een schuifdeur. De niet-haakse muren en scheve hoeken vallen vandaag niet verder op door de integratie van maatkasten.”

Voorgevel in glas en hout

De uiteindelijke voorgevel staat tussen een allegaartje van gevels en historische panden. “Net omdat er geen lijn in te trekken viel, wilde onze architect er iets van maken. In overleg met de stad is het resultaat een open gevel waarbij je een inkijk hebt in het huis. Het is niet evident om in een transparante woning te leven, maar we appreciëren nu vooral de connectie met de straat”, aldus Lucien en Rita.

Een prachtige blik op de Kruidtuin ervaart het koppel vanuit hun erkerraam waarin je uitgestrekt kan zitten. De voorgevel gaat helemaal op in de omgeving van het park, afgewerkt in drie houtsoorten: gladde padoek, gegroefd Barnwood en gebrand Japans hout.

Kosten drukken

Toen het koppel met hun wensen naar hun architect stapten, hadden ze een bepaald budget in gedachten. Uiteindelijk zijn een aantal posten goedkoper dan begroot, met dank aan de architect die kan rekenen op aannemers uit zijn netwerk.

“Verder wisten ze de kosten te drukken door onder meer de zolder zelf te isoleren en af te werken. Met de hulp van een handige kleinzoon hebben ze ook de installatie van elektriciteit en ventilatie zelf voor hun rekening kunnen nemen. Ook de tuin is zelf aangelegd”, looft de architect hun werk.

Het koppel besluit tot slot: “Daarnaast moet je er zelf ook rekening mee houden dat vooral de badkamer en keuken een groot deel van het kostenplaatje van de afwerking vormen. Als je hier geen gekke keuzes in maakt, kan het budget heus meevallen.”

WOONFICHE

° Locatie: Leuven

° Architect: guerrilla office architects

° Type woning: rijwoning

° Bouwjaar/renovatiejaar: 2020

° Woonoppervlakte: 111 m2

° Budget: 140.000 euro (ruwbouw)

° Gezinssituatie: gepensioneerd koppel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier