Binnenkijken in een opgefriste stadswoning: meer licht dankzij uitbreiding

Een oude woning die een mooie nieuwe thuis werd voor een jong gezin. In plaats van hun geliefde thuis te verkopen, gaven ze de woning nog een kans. Ze schakelden architect Priscilla Van Quaille in die de woning tot een stadspareltje transformeerde.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: AVQP)

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Het gezin woonde al een aantal jaren in dit pand, vlak bij hun werk. De Gentse buurt ondergaat een opwaardering door tal van woonprojecten. Om die reden was het interessant voor de opdrachtgevers om de mogelijkheden van de woning en het perceel alsnog verder te laten onderzoeken. En dat terwijl ze enkele jaren op zoek waren naar een geschikte hoeve, maar die zoektocht doofde dan toch uit.

“Ik werd gecontacteerd om hen te overtuigen om te blijven wonen in hun huidige woning. Zo konden ze hun zoektocht naar een hoeve op het platteland staken”, zegt architect Priscilla.

Optimalisatie woning

Het perceel bestond uit twee eerder samengevoegde percelen waarvan het rechterdeel werd bebouwd met een halfopen woning. Priscilla Van Quaille: “Elke visuele relatie met de tuin bleef onbenut, onder meer door de kleine raamopeningen in de achtergevel. Gezien de carport niet echt de functie vervulde die ze ooit toebedeeld kreeg, moest de wagen noodgedwongen in de straat geparkeerd staan. Samengevat waren er weinig architecturale kwaliteiten aanwezig.”

“De opdrachtgever wilde graag een optimalisatie van het grondplan, waarbij veel licht in de woning en een open plan met zo min mogelijk wanden werd voorzien. Oorspronkelijk hoefden er geen wijzigingen in de woning zelf te worden doorgevoerd. Dat veranderde wel toen ze de eerste schets zagen.”

Privacy gegarandeerd

De bestaande woning werd deels geherstructureerd, maar vooral opnieuw fris afgewerkt. De woning onderging geen volledig energetische renovatie. Wel is het dak geïsoleerd en zijn de ramen vervangen. Tegelijk is de relatie met de achter- en zijtuin en het straatbeeld versterkt.

“Grote raampartijen zorgen voor een directe visuele en fysieke relatie met de buitenomgeving waardoor de buitenruimte als extra leefruimte bij de woning wordt betrokken. Zo valt er in de woning ook meer natuurlijk licht in. Van aan de straatzijde waarborgen semitransparante gevelmaterialen de privacy. Ook de poort is in hetzelfde gevelmateriaal voorzien en doorbreekt zo het strakke afgelijnde straatbeeld.”

Gekozen voor houtskelet

Het nieuwe volume is in houtskelet gerealiseerd. “De draagkracht van de grond bleek niet ideaal om een ander materiaal het gewicht van de nieuwe bovenbouw te laten dragen. Bijzondere aandacht diende te gaan naar de correcte plaatsing van de luchtdichtheid van de geïsoleerde bouwschil”, licht de architect toe.

“Het nieuwe volume werd zo voorzien dat de buren geen hinder ondervinden van mogelijk ontnomen zoninval. De grootste volume-uitbreiding bevindt zich op het gelijkvloers. De uitbreiding op de eerste verdieping sluit aan op het huidige hoofdvolume en overschrijdt de bouwdiepte van 15,35 meter niet.”

“De buitengevel van de uitbreiding werd in zwart gebeitst hout met variërende breedte en open voeg geplaatst. Dit vormt een groot contrast met de bestaande gevel die volledig wit is.”

Woonfiche

  • Locatie: Gent
  • Architect: Van Quaille Priscilla
  • Type woning: stadsrijwoning
  • Renovatieperiode: 2019 – 2020
  • Woonoppervlakte: 221 m² + 41,5 m² carport
  • Budget: 400.000 euro
  • Gezinssituatie: gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier