Vastgoedtip op zondag: Huurprijs afficheren is een must

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren, en het leven in een mede-eigendom.

1 januari 2019 was een belangrijke datum voor wie in Vlaanderen een woning huurt of verhuurt. Het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet dat toen in werking trad, heeft belangrijke gevolgen voor de huurovereenkomsten die zijn afgesloten vanaf januari 2019. Als vastgoedmakelaars krijgen we dan ook geregeld de nodige vragen over de nieuwe regels. Moet je de huurprijs ergens afficheren wanneer je een woning of appartement verhuurt? En wat als je dit niet doet?

  1. Huurprijs verplicht

Als je van plan bent een woning te verhuren, dan moet je in elke officiële of publieke mededeling minstens het bedrag van de gevraagde huurprijs en van de kosten en lasten vermelden. Met andere woorden: op elk internetzoekertje of op elke huuraffiche aan het raam moet je melding maken van de huurprijs en de kosten en lasten.

  1. Geen variabele kosten

Deze regel geldt niet als het verhuurde pand aangeboden wordt als een toeristisch logies. Voor studentenkoten geldt de plicht dan weer wel. Het is bedoeling om de kandidaat-huurder een beeld te geven van de totale woonkost. Wat de kosten en lasten betreft, gaat het enkel over de kosten en lasten die de verhuurder aanrekent aan zijn huurder. Je hoeft dus niets te vermelden over de variabele kosten, zoals bijvoorbeeld water- en energieverbruik, die door de huurder rechtstreeks aan de water-of energieleverancier worden betaald.

  1. Geldboete

Hou je je niet aan de spelregels, dan riskeer je een geldboete. De gemeente waar het onroerend goed gelegen is, kan boetes opleggen van €50 tot €350. Transparantie boven alles!

www.cib.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier