Ben je verzekerd bij schade door een terroristische aanslag?

Je raakt gekwetst bij een terroristische aanslag of je auto raakt hierbij beschadigd. Kan je een beroep doen op een verzekering die je afsloot en een vergoeding vragen aan je verzekeraar? Wauthier Robyns van Assuralia legt uit wat je rechten zijn.

Bij een aantal verzekeringen is je verzekeraar verplicht tussen te komen bij terreur. Dat is bijvoorbeeld zo voor je burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto, de brandverzekering van je huis, de hospitalisatieverzekering en de levensverzekering. Sommige andere verzekeringen dekken terrorisme tenzij er in hun algemene voorwaarden een expliciete uitsluiting staat.
Is je verzekeraar lid van vzw Trip dan kan er wel een beperking worden aangebracht aan het bedrag van de tussenkomst. Verzekeraars die daar lid zijn dekken schade door terrorisme tot 1,2 miljard euro (dit bedrag wordt aangepast aan de index) voor alle schade die voortkomt uit daden van terrorisme in één kalenderjaar. Dit bedrag geldt voor de verzekeringen waarop de Trip-regeling van toepassing is. Een verzekering die alleen terreur dekt, bijvoorbeeld, valt daar buiten. Als er meer moet worden uitgekeerd worden de vergoedingen beperkt. Lichamelijke schade wordt dan bij voorrang vergoed (voor materiële schade).

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier