Heldere antwoorden op uw vragen over verzekeringen (deel 3)

Worstel je met vragen over verzekering? Wij bieden een helder antwoord op 6 vragen, van een reisbijstandsverzekering tot de verzekering van je huisdier.

Is een reisbijstandsverzekering extra interessant voor 50-plussers?

Ja. Een reisbijstandsverzekering is zeker aan te raden. Reizen is een van de favoriete bezigheden van 50-plussers. Vooral culturele citytrips liggen goed in de markt. Maar ook meer avontuurlijke vakanties scoren hoog, net als vakanties in de natuur.

Maar wat als u ziek wordt in het buitenland, een skiongeluk of een auto-ongeval hebt of uw bagage gestolen wordt? Naast de terugbetaling van de medische kosten in het buitenland, zorgt een reisbijstandsverzekering ook voor het vervoer naar huis van de zieke of gekwetste en de gezinsleden, een tolk bij ernstige moeilijkheden, de opsporings– en reddingskosten en veel meer.

Ik heb mijn huis gerenoveerd. Moet ik dat melden aan mijn verzekering?

(foto istock)
(foto istock)

Ja. Bij een renovatie of ingrijpende verbouwingswerken aan uw woning, licht u beter uw verzekeraar in.

Voorbeeld: u wilt uw niet-ingerichte zolder ombouwen tot bureau. Of u laat centrale verwarming installeren. Misschien bouwt u wel een veranda, garage of extra kamer bij. Deze veranderingen aan uw woning hebben een aanzienlijk effect op de waardebepaling van uw eigendom. Met andere woorden, u hebt recht op een hogere vergoeding bij schade. Hou er echter ook rekening mee dat uw verzekeringspremie zal stijgen.

Belangrijk om op te merken: het gaat wel enkel om renovatiewerken aan de vaste delen van uw woning, dat wil zeggen de delen die u bij een verhuis niet kan meenemen.

 

Heb ik voor mijn tweede woning een aparte brandverzekering nodig?

Uw brandverzekering verzekert de schade aan de woning waar u meestal verblijft, met andere woorden uw hoofdverblijfplaats. Ook als u een garage heeft op een andere locatie, is deze verzekerd.

Huurt u een vakantiehuisje of huren uw kinderen een studentenkot? Ook dan bent u verzekerd tegen brand- en andere schade. En dat wereldwijd.

Maar als u een tweede woning koopt, hebt u wél een extra brandverzekering nodig.

Moet ik een verzekering afsluiten als ik een hond koop?

Wie een huisdier heeft, is automatisch verantwoordelijk voor de materiële en lichamelijke schade die het dier toebrengt, zelfs wanneer het dier uit uw huis of zijn hok ontsnapt. U kunt dus best uw verantwoordelijkheid beschermen door een familiale verzekering af te sluiten. Een familiale verzekering dekt immers niet alleen de medische kosten (zonder enige vrijstelling), maar ook de materiële schade bij het slachtoffer (met toepassing van een vrijstelling).

U bent niet altijd verantwoordelijk als uw hond iemand bijt. Als het dier agressief wordt door provocatie of onvoorzichtig gedrag van een derde, dan is het mogelijk dat u hiervoor niet verantwoordelijk bent. Dat geldt ook voor onbekende personen die uw hond aaien en vervolgens gebeten worden.

Betalen voorzichtige chauffeurs minder voor hun autoverzekering?

(foto istock)
(foto istock)

Sommige verzekeraars belonen veilige chauffeurs en chauffeurs die niet veel op de baan zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld een korting op uw autopremie krijgen als u:

-> weinig op de baan bent (bijvoorbeeld minder dan 10.000 kilometer per jaar)

-> uw auto uitgerust is met veiligheidssystemen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een rijstrookcontrolesysteem en/of
  • een automatisch remsysteem en/of
  • een vermoeidheidsherkenningssysteem.

Hebt u al jarenlang geen ongeval in fout gehad? Dan kan uw verzekeraar beslissen om uw autopremie op het laagste niveau te houden.

Wist u dat?

In de verzekeringswereld bestaan er verschillende systemen om de waarde van een woning te schatten:

Een evaluatierooster is meestal gebaseerd op het aantal kamers in uw woning en de graad van afwerking. Dat is het meest eenvoudige en veilige systeem. Als dit systeem niet kan gebruikt worden, bijvoorbeeld omdat de woning geklasseerd is, dan gebeurt een expertise door een vertegenwoordiger van uw verzekeraar.

Huurt u een appartement? Dan kunt u zich ook verzekeren op basis van de huurprijs die u betaalt. Ligt die huurprijs een stuk onder (bijvoorbeeld in het geval van een sociale woning) of boven (bijvoorbeeld in het geval van een bijzondere ligging) de normale huurprijs, dan is het aangewezen om ook in dit geval het evaluatierooster te gebruiken. De premies voor een huurder zijn lager dan die voor een eigenaar.

Bereken hier uw premie voor een omnium bij P&V.

Nog meer vragen over verzekering? Bekijk dan zeker ook deel 1 en deel 2.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier