Ontspannen in jouw eigen zwembad
Je bent het beu om elke zomer op je buren of vrienden te moeten rekenen en overweegt daarom een zwembad te installeren in je tuin. Maar wat is het gemiddelde budget dat je voor zo’n project moet voorzien? Welke stappen moet je zetten om problemen te vermijden? We vertellen je er alles over!
1. Welk budget?
Dat is de eerste vraag die je je moet stellen: welk budget kan je spenderen aan de installatie van een ‘echt’ ingebouwd zwembad (we gaan het hier niet hebben over half ingebouwde en bovengrondse zwembaden). Op basis van je budget heb je de keuze uit enerzijds een voorgevormd exemplaar in polyester of inox en anderzijds een ‘hard’ bassin op maat dat ter plaatse gebouwd of in beton gegoten wordt.
Wat je ook kiest, het is een echte investering en staat synoniem voor grote werken. Voor het eerste exemplaar moet je rekenen op een budget van 10.000 tot 35.000 euro, voor het tweede type stijgen de prijzen naar 25.000 tot 70.000 euro, maar alles hangt natuurlijk af van de complexiteit van het project en de afwerkingsgraad.
2. Eerst een ontwerp, dan pas actie
Het projectontwerp is een fundamentele stap in de bouw van het zwembad van je dromen. Dit soort project kan je niet improviseren. Eerst en vooral moet je de plaats van je toekomstig zwembad bepalen: zonnig, uit de wind en uit de buurt van beplanting om te vermijden dat het water te snel vuil wordt.
Denk ook aan de vorm van het bassin, want een zwembad voor familiaal of recreatief gebruik (meestal rond) is niet hetzelfde als een bassin voor sportieve doeleinden (rechthoekig). Nog een belangrijk punt: houd er rekening mee dat de vorm en de afmetingen van het bassin moeten passen bij je terrein. Door de regels van de kunst te volgen zal je zwembad een mooie meerwaarde zijn voor je pand.
3. Administratie
In Vlaanderen moet voor de bouw van een zwembad in de tuin een bouwaanvraag ingediend worden bij de gemeente. Sinds 1 december 2010 kan er onder bepaalde omstandigheden (niet overdekt zwembad, gelegen in de achtertuin, oppervlakte kleiner dan 80 m2, op meer dan een meter afstand van het perceel, maar minder dan 30 meter van het huis) een vrijstelling verkregen worden.
Bovendien hoef je geen beroep te doen op een architect als je geen bijbouw plaatst. Maar, de ene gemeente is de andere niet. Het is altijd nuttig om je te informeren bij de gemeente om zeker te zijn dat er geen specifieke reglementen zijn in jouw woonplaats.
4. Zonder grondwerken geen zwembad!
De eerste zichtbare stap van de bouw van je zwembad zijn de grondwerken. Daar zijn drie sleutelmomenten: aftekenen, de grondwerken zelf en afvloeiing. Het doel is eenvoudig: het terrein klaarmaken om het bassin van het zwembad te ontvangen.
De plaatsing zal tot in de puntjes gemeten worden, voornamelijk om de aanwezigheid van eventuele leidingen, watertoevoer of eender welk ander element dat de bouwstructuur kan verzwakken op te sporen.
5. Bouw zwembad
De bouw van een traditioneel zwembad verloopt in verschillende technische stappen om tot een functioneel zwembad te komen dat jarenlang gebruikt kan worden. We hebben het over onder andere wapening, gieten van de fundering (de bodem van het bassin), de installatie van blokken die de muren vormen en de plaatsen van stukken die gemetseld moeten worden, zoals de skimmer of de zuiveringsbuis.
Vergeet ook de hydraulische en elektrische circuits niet. Ook niet uit het oog te verliezen: de waterdichtheid en de afdichting van de structuur. Fundamentele elementen om niet in de eerste weken al met een waterlek te zitten!
6. De afwerking
Zodra de structuur gebouwd is, moet de aannemer enkel nog de bekleding en de bovenrand installeren. Qua bekleding zijn er twee trends: keramiektegels of mozaïek in email. Je moet ook de kleur van het bassin kiezen. Die heeft een invloed op de tint van het water.
Last but not least: het bassin voorzien van een veiligheidssysteem dat aan de normen voldoet om in alle rust te kunnen genieten van de nieuwe ontspanningsruimte, ook in aanwezigheid van de kinderen!
7. Vergelijk!
De bouw van een zwembad is geen sinecure. Hoewel een doe-het-zelf project technisch gezien kan, moet je jezelf de vraag stellen of je over de nodige capaciteiten beschikt.
Ga je voor een aannemer, weet dan dat er online sites zijn om verschillende offertes te vragen. Maar vraag in elk geval referenties, vergelijk de geboden diensten en gebruikte materialen en vergeet ook de geboden service achteraf niet!
(i.s.m. Immovlan.be)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier