Waar een boon toe leiden kan: 5 niet te missen chocolademusea

We gaan internationaal. Het thema deze week is chocolade. Ons land heeft een aantal toonaangevende chocolademusea in huis. Tegelijk hebben ze in dat ander chocoladeland, Zwitserland, nu net het grootste chocolademuseum van de wereld gebouwd.

Architecturale parel in Zürich

De 9 meter hoge chocoladefontein is de aandachtstrekker in het pas afgewerkte Home of Chocolate. Het gigantische chocolademuseum ligt aan de oever van het meer van Zürich. Verdeeld over zeven thematische zalen worden bezoekers doordrongen van het idee dat Zwitserse chocolade de beste van de wereld is. Een fabeltje, natuurlijk…

Seestrasse 204, Kilchberg. www.lindt-home-of-chocolate.com

De reis van de cacaoboon in Antwerpen

Antwerpen is de grootste opslaghaven van cacao ter wereld. Chocolate Nation, tegenover het Centraal Station, volgt de reis van de cacaoboon via 14 themaruimtes. In een grote fantasiekamer zie je hoe de hemelse smaak van chocolade ontstaat. Als afsluiter van je anderhalf uur durend bezoek krijg je een Experiencebox mee naar huis waarin je kennismaakt met verschillende smaken.

Koningin Astridplein 7, Antwerpen. www.chocolatenation.be

Pure ambacht in Erezée

Philippe Defroidmont is de Waalse tegenhanger van Dominique Persoone. Deze ervaren chocolatier creëert al sinds begin jaren tachtig zijn eigen pralines, chocoladepasta en nog veel meer toepassingen. Zijn atelier bevindt zich in Erezée in de provincie Luxemburg. Om het ambacht nog meer in de verf te zetten, richtte hij een museum op die alle facetten van het productieproces belicht. De focus ligt tegelijk ook op de eigen familiegeschiedenis. Al in 1926 smeet de familie Defroidmont zich op de bakkerstiel. Voor en na je bezoek krijg je enkele pralines met unieke smaken aangereikt.

Briscol 19, Erezée. www.chocolaterie-defroidmont.be

Prachtige art deco in Brussel

Het Brussels Gewest telt twee chocolademusea, Choco Story in de Stoofstraat en de Belgian Chocolate Village in Koekelberg. We houden de tweede onder de loep. Het interactieve museum bevindt zich in het vroegere fabrieks- en kantoorgebouw van Biscuiterie Chocolateries Victoria. Het degustatiesalon is een plaatje, pure art deco. Je vindt er verder ook replica’s in chocolade, maar ook een tropische serre waar cacaobonen worden geteeld.

De Neckstraat 20, Koekelberg. www.belgianchocolatevillage.be

Duizend voorwerpen in Brugge

Choco Story Brugge huist in een – hoe kan het ook anders in de werelderfgoedstad – 15de-eeuws herenhuis. Duizend voorwerpen maken de 5.500-jarige geschiedenis van chocolade bijzonder tastbaar. Er worden demonstraties en smaaktesten gegeven. Een zoektocht maakt het museum ook voor kinderen bijzonder aantrekkelijk. Choco Story heropent eind maart.

Wijnzakstraat 2, Brugge. www.choco-story-brugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier