Museumzondag: stad Diest zet deuren van musea open

De eerste zondag van de maand is ideaal om Diest te bezoeken. Vandaag houdt de stad immers museumzondag, waarop alle musea in de stad de deuren open zwaaien.

Variatie troef in de Oranjestad. Neem nu het stadsmuseum De Hofstadt, onder het stadhuis. Die naam is een verwijzing naar de overgebleven kelders van huizen die er tot begin 18de eeuw stonden. Lang geleden was dit de plek waar de schepenen samen kwamen om te vergaderen. De Annunciatie, een schilderij van Hendrick ter Brugghen, een van de grootste schilders van de Utrechtse school, is een Vlaams topstuk in het museum. Ook het dubbelportret van René van Chalon met zijn vrouw Anna van Lotharingen is niet te missen. In de Begijnenkamer vind je een unieke collectie huisheiligen. Ieder huis in het begijnhof had zijn beschermengel. Naast schilderijen stelt het museum ook beeldhouwwerken, meubilair en fijn smeedwerk tentoon.

Nog een blikvanger is het apotheekmuseum aan de Koning Albertstraat. De apotheek is een restant van het voormalige gasthuis. Het interieur uit 1851 is goed bewaard gebleven. Een andere aanrader is het Pegasusmuseum op de citadel. Dat belicht in vier zalen op chronologische wijze de geschiedenis van de Belgische para’s, waarvan het eerste bataljon jarenlang in Diest was gevestigd. (LW)

Info: www.visitdiest.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier