De natuur is één grote speeltuin: de leukste avonturenpaden

Kinderen vinden wandelen vaak saai gedoe. Dat verandert als ze kunnen ravotten, als de belofte van speelplezier erbij is.

Oost-Vlaanderen

Bij de broeders

Een gloednieuwe belevingswandeling (1,5 km) is die door Domein Menas in Maria-Aalter. Midden in de bossen doe je er aan evenwichtsoefeningen en leer je te luisteren naar de stilte. Je rent er door het dichte struikgewas en balanceert boven water. Het domein hoort toe aan de Broeders van Liefde. Aan de startplaats staat een picknickbank. Het is de vierde avonturenwandeling in het Landschapspark Bulskampveld.

landschapspark-bulskampveld.be

West-Vlaanderen

Ploeteren in de klei

Het Avonturenpad (1,9 km) verkent alle uithoeken van het kasteeldomein van Zonnebeke. Kort na de Eerste Wereldoorlog werden hier stenen gebakken uit de dikke klei. Je klautert over bruggen, hangt in touwen en klimt steeds hoger op mooie uitkijkpunten. Het hoogste punt is normaal gezien de kerktoren van Zonnebeke, die je toelaat 360° in het rond te kijken. Gratis tickets voor de kerktoren krijg je aan de kassa van het Memorial Museum Passchendaele. In het kader van de huidige coronamaatregelen zijn zowel de kerktoren als het museum momenteel gesloten.

www.toerismezonnebeke.be

Antwerpen

Genieten van echte stilte

De Vossenstreken-app bevat 19 routes in Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De nieuwste is die door het pittoreske dorpje Gestel, een gehucht in Berlaar. De Vossenstrekenwandeling (2,7 km) start op het Kerkplein en gaat via de oever van de Grote Nete naar een mooi stukje beemdenlandschap om zo terug het centrum binnen te stappen. Onderweg voer je heel wat opdrachtjes uit. Het als dorpsgezicht beschermde Gestel met zijn vele monumenten in het centrum is erkend als een officieel stiltegebied. De app is gratis te downloaden.

www.vossenstrekenapp.com

Limburg

Kruipen door een slang

De Lommelse Sahara is een paradijs voor ravotters en natuurliefhebbers. De blauwe wandelroute (4,3 km) vanaf parking Soeverein (Sportveldenstraat 10, Lommel) neemt je mee door het wonderlijke dierenrijk in dit immense duinlandschap. Op de uitkijktoren krijg je een machtig uitzicht over het gebied. In de regio vind je wel meer avontuurlijke wandelingen op maat van kinderen. Ontdek ze via onderstaande website.

www.bosland.be

Vlaams-Brabant

Klauteren als het fruitratje

De hangbrug Golden Geet over de Gete is ongetwijfeld het hoogtepunt van het avonturenpad Getevallei (3,7 km). De wandeling vertrekt aan het Stationsplein van Drieslinter en volgt de wandelknooppunten 1 – 140 – 19 – 101 – 138 – 10 – 1. In het speelbos kom je alles te weten over de eikelmuis, ook wel het ‘fruitratje’ genoemd. Kan jij ook zo klauteren als dit kleine zoogdiertje?

www.toerismevlaamsbrabant.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier