Den Haag: bruisende stad met een zee van mogelijkheden

Vergeet even Amsterdam en Rotterdam en trek voor je volgende weekendje weg eens naar Den Haag. De Nederlandse stad verleidt met een bruisend stadscentrum waar je struikelt over de smakelijke restaurantjes, sympathieke kroegen en verrassende musea. En mooi meegenomen: strand, zee en duinen zijn slechts een charmant tramritje verwijderd.

We waren er op voorhand al voor gewaarschuwd: kijk niet raar op als je in Den Haag aangesproken wordt in het Engels, ook al was het al overduidelijk dat je gewoon ook Nederlands praat. Dat heeft niets te maken met het feit dat de Hagenaars jouw ‘Belgisch Nederlands’ misschien niet goed begrijpen, wel omdat Den Haag een stad is met een behoorlijk internationale bevolking, met dank aan de meer dan honderd ambassades en consulaten en het Internationaal Strafhof. Want wie het nog niet zou weten: Amsterdam mag dan wel de hoofdstad van Nederland zijn, het is in Den Haag waar het allemaal gebeurt. Hier klopt het politieke hart van Nederland en heeft koning Willem-Alexander zijn werkplaats, namelijk het Paleis Noordeinde, gelegen in hartje Den Haag. De kans dat je er een glimp opvangt van de leden van de koninklijke familie is trouwens niet denkbeeldig. Maxima staat er bijvoorbeeld om bekend dat ze, net zoals de rest van de Hagenaars, de fiets neemt of op zaterdag gaat shoppen. Slaag je er niet in royalty te spotten? Een wandeling doorheen de achtergelegen paleistuin is beslist een mooi alternatief. Een groot gedeelte van de tuin is toegankelijk voor het publiek: je kunt er rustig kuieren en genieten van de groene pracht te midden van de stad. Wandel je verder de stad in, dan valt sowieso de vorstelijke grandeur van Den Haag op: je passeert er langs historische monumenten, paleizen en het Binnenhof, al eeuwenlang het bestuurscentrum van Nederland.

Kunst en cultuur

Den Haag is een echte hotspot voor wie van geschiedenis, kunst en cultuur houdt. De stad kan uitpakken met tal van musea waar je ettelijke uurtjes zoet bent met het bewonderen van wereldberoemde kunstwerken. Uiteraard is er het Kunstmuseum, een van Europa’s grootste kunstmusea waar je je vergaapt aan werken van Monet, Van Gogh en Mondriaan.

Eveneens wereldberoemd is het Mauritshuis, een prachtig historisch pand dat onderdak biedt aan de beste Nederlandse schilderkunst uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. Met zijn wereldberoemde collectie schilderijen en schitterende monumentale pand is het een parel in het hart van de hofstad, gelegen pal naast het Binnenhof en op loopafstand van terrasjes en het winkelgebied. Hier kun je ook het doek Meisje met de parel van dichtbij bewonderen, het beroemdste schilderij van Johannes Vermeer.

Heb je het meer voor moderne kunst? Dan is het museum Voorlinden jouw place to be . Dit particuliere museum voor moderne en hedendaagse kunst ligt op een landgoed in de duinen van Wassenaar, op een steenworp afstand van Den Haag (tip: neem bij mooi weer gewoon de fiets om in Wassenaar te komen, het is een leuke, korte fietstocht en je trapt door heel wat mooie wijken). Bij Voorlinden staat de totaalbeleving van kunst, natuur en architectuur centraal, je maakt er kennis met enkele van de meest spraakmakende kunstwerken van het moment.

Shop till you drop

Met winkels die elke dag van de week open zijn, hippe conceptstores en trendy buurten met eigenzinnige shops weet je dat je tijdens een weekendje Den Haag best je creditcard niet vergeet: je kunt er shoppen till you drop . In drukke winkelstraten vind je de gebruikelijke ketens maar hou je het liever exclusief en bijzonder, ga dan op zoek naar verborgen schatten in de binnenstad. Je treft er tal van kleine winkels en boetiekjes waar je beslist je slag kunt slaan. Ook de Passage is een must-shop . Het gebouw doet al sinds 1882 dienst als een plek waar je kunt winkelen. Destijds voorbehouden voor de rijkere bourgeoisie, vandaag voor iedereen die in shoppingmodus verkeert of gewoon van prachtige architectuur houdt, aangezien de Passage een Unesco-monument is en een van de mooiste winkelgalerijen van Europa.

Tip: moe van al het shoppen maar wil je toch nog iets meer zien van Den Haag? Boek dan een boottochtje langs de meest opmerkelijke plaatsen van de stad. Je kunt lekker ontspannen terwijl de gids aan boord je alles over het leven in Den Haag vroeger en nu vertelt.

Naar het strand

Steden waar ook zee en strand bij horen, daar hebben we een boontje voor. En het treft, want met de tram (of de fiets) ben je zo in het levendige Scheveningen, goed voor elf kilometer strand. Hier kun je genieten van watersporten, flaneren over de Pier, een rondje boeken in het reuzenrad en je zelfs aan bungeespringen en een zipline wagen. De omliggende duinen zijn bovendien goed voor urenlang wandelplezier. En voor de romantici: een hapje eten en tezelfdertijd genieten van de zonsondergang, is in Scheveningen makkelijk. Kiezen kan tussen de strandtenten aan de boulevard, de restaurants van Scheveningen of de visrestaurants in de Scheveningse haven. De vis komt er vers uit de zee, ideaal om een weekendje Den Haag af te sluiten met een heerlijk diner.

Het strand van Scheveningen, tijdens elk seizoen de moeite van het bezoeken waard. (foto getty)©Westend61 Getty Images/Westend61
Het strand van Scheveningen, tijdens elk seizoen de moeite van het bezoeken waard. (foto getty)©Westend61 Getty Images/Westend61

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier