Fietsen langs het water

Is het de zon die weerkaatst op het water? Of omdat het de bron van alle leven is? Feit is dat fietsroutes langs het water altijd scoren. Deze routes zijn zeker de moeite om de fiets van stal te halen en je steekt er nog iets van op ook.

1. West-Vlaanderen: Weidse polders

Ervaar de stilte rond Lampernisse en de schoonheid van Stuivekenskerke met de Boterlandfietsroute (45 km). De route start in het centrum van Diksmuide en volgt de IJzer tot aan de Knokkebrug om daarna de Boterlandpolders in te trekken langs beekjes en kanaaltjes. Je fietst er langs iconisch oorlogserfgoed en beschermde natuurgebieden. Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

www.toerismewesthoek.be

2. Oost-Vlaanderen: Heerlijke paling

De Palingfietsroute (40 km) doet vanuit Temse Klein-Brabant aan. Onderweg scheep je vier keer in op een veerpont. De route verkent de oevers van de Schelde en de Durme. Langs een oude Schelde-arm ligt het kasteel van Bornem dat maar enkele keren per jaar toegankelijk is. In het vroegere schooltje van Weert bevindt zich Streek- en vlechtmuseum De Zilverreiger. Van hieruit wordt er verder gefietst door een heus stiltegebied. Naast natuurgebied Driegoten bevinden zich drie palingrestaurants.

Knooppunten op www.routen.be/paling-fietsroute

3. Vlaams-Brabant: Voor G-sporters

Verschillende fietsverhuurpunten in Vlaams-Brabant bieden aangepaste fietsen aan voor mensen met een handicap, zo ook het Fietspunt Aarschot aan het Statieplein. Van hieruit werd een toffe, toegankelijke fietslus gecreëerd naar Tremelo. In het Sven Nys Cyling Center kom je alles te weten over het cyclocrossen. Vanaf Tremelo wordt de Demer gevolgd met zijn bijzondere trefplaatsen waar het heerlijk picknicken is.

Knooppunten op www.toerismevlaamsbrabant.be

4. Antwerpen: Verdwenen stiel

De vaartketsers trokken boten voort over de Kempense kanalen. Ze werden zo genoemd omdat hun klompen een ketsend geluid maakten op de oeverkeien. De gelijknamige fietslus (45 km) verkent de kanalen door Dessel en Mol. Langs deze route komt de geschiedenis van het Merenland tot leven. Bovenop de SAS4-toren, aan het kanalenkruispunt in Dessel, heb je een fantastisch uitzicht over de streek. Onderweg ook toffe picknickplekken en heel veel terrassen met zicht op het water.

Knooppunten op https://toerisme.gemeentemol.be

5. Limburg: Door het water

Hoeven we de passage door het water nog aan je voor te stellen? Achter Bokrijk helt het fietspad naar beneden en lijkt het of je Mozes-gewijs het water in tweeën splijt. Het blijft een bijzondere ervaring. De route ‘Fietsen door het water’ start in Hasselt en doet het waterrijke gebied van de Wijers aan. Ook voor vogelliefhebbers is dit een bijzondere route, want onderweg kom je de ene na de andere kijkwand of -hut tegen.

Knooppunten op www.toerismelimburg.be

En een extra duwtje om die berg op te geraken? Met De Zondag gaat iedereen op de elektrische fiets. Nu maar liefst € 1399 voor een geweldige Minerva elektrische fiets

Fiets kopen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier