Arcadia: naar Friesland voor een 100 dagen durend cultuurfeest

Heb je nog een extra reden nodig om onze Noorderburen te bezoeken? Rep je dan naar Arcadia in Friesland. Arcadia is een (inter)nationaal cultureel evenement dat in het teken staat van onze planeet, en hoe we deze een beetje deftig kunnen onderhouden voor de generaties die na ons komen. Het cultuurfeestje loopt nog tot 14 augustus en omvat een mooie waaier aan tentoonstellingen, events in open lucht, podiumkunsten, concerten en kunst op de meest verrassende plaatsen. 

Hoe het begon

Remember 2018, toen Leeuwarden gekozen tot de culturele Hoofdstad van Europa? Het cultureel succesverhaal van destijds krijgt nu een vervolg met de eerste editie van Arcadia waarbij je je 100 dagen lang in kunst en cultuur kunt onderdompelen. Behalve een topselectie van (inter)nationaal gerenommeerde kunstenaars, werken ook meer dan 20.000 Friezen mee aan het programma. En gedurende het evenement worden 750.000 bezoekers verwacht die mee zullen feesten en vieren.

Verwacht je onder ander aan Bosk, een wandelend bos in Leeuwarden, Paradys, een beeldende kunstexpositie in Parklandschap Oranjewoud en PAFFF, een gloednieuw podiumkunstenfestival. Friesland als een provincie vol met culturele evenementen dus.

Wij mochten het openingsweekend op 6 en 7 mei meemaken, en dit zijn onze niet te missen tips:

Het wandelend bos

Bosk is een van de belangrijkste projecten van Arcadia en wil je wandelen door dit wandelend bos, dan moet je daarvoor in Leeuwarden zijn. Het bos telt meer dan 1.000 bomen die in honderd dagen door de binnenstad van Leeuwarden wandelen en de stad omtoveren tot een oase van groen. Tussen de bomen door lopen stemkunstenaars rond die de natuur een stem geven door te ‘chanten’. Het verplaatsen van de bomen van locatie naar locatie is telkens een hele klus en wordt door lokale vrijwilligers gedaan. Maar ook niet-Friezen zijn welkom om een handje mee te helpen, meld je gerust aan!

Naar het museum

Het Fries Museum in Leeuwarden is verplichte kost, en helemaal tijdens Arcadia. De  expositie Fertile Grounds toont hoe het typische Friese landschap door de mens gevormd werd, en daar ook aan ten onder gaat.

Verder is ook de belangrijke tentoonstelling À la campagne een toppertje. Je ontdekt er prachtige landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne en  Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch. Deze tentoonstelling is nog tot en met 17 juli 2022 te zien in Leeuwarden.

Tip: als je dan toch in Leeuwarden bent, boek meteen even een stadswandeling  www.aguidetoleeuwarden.nl. Wij mochten met Henk op stap en dat werd een bijzonder leuke wandeling langs de mooiste plekjes van Leeuwarden. We leerden er vanalles over de geschiedenis van Leeuwarden en ontdekten er de leukste plekjes. En wist je bijvoorbeeld je Leeuwarderen op zoekt kunt naar allerlei miniatuurpoppetjes die in en rond de stad in de muren verstopt zitten. Heel erg leuk om samen met de kinderen alle poppetjes te zoeken.

De aarde in Frankeker

Frankeker is al heel erg mooi, en dankzij de verlichte aardbol Gaia die er in het kerkje hangt, heb je nog een extra reden om naar dit Friese dorpje af te zakken. Gaia heeft een doorsnede van zeven meter en toont de aarde zoals ze van de maan zichtbaar is. Het is een werk van de Britse kunstenaar Luke Jerram en zal tijdens Ardadia op verschillende plekken in Friesland te zien.

Het paradijs van Paradys

Ook Paradys is een Arcadia-pareltje dat absoluut niet te missen is. Paradys bevindt zich in Oranjawoud (heel erg toepasselijk want hier is de natuur sowieso bijzonder indrukwekkend). Al wandelend of met de fiets kun je maar liefst 15 kunstwerken van (inter)nationale kunstenaars. Curator Hans den Hartog Jager nodigde vijftien internationale topkunstenaars uit om nieuw werk te maken, geïnspireerd door de omgeving en de rijke geschiedenis van Oranjewoud.

Je kunt hier gerust een leuke daguitstap van maken. Wil je alle kunstwerken bezichtigen, dan moet je dat wel met de fiets doen (maar de omgeving is zo mooi dat dit niet bepaald een straf is, prima om volop te genieten van natuur en kunst).

Bij alle kunstwerken hoort een bijzonder of ontroerend verhaal; via een qr-code aan die je in de nabijheid van de werken kunt scannen, leer je meer over de werken. En alle zijn ze de moeite waard, al zijn dit onze absolute aanraders: het vrolijke kunstwerk van Isa van Lier, de drie vrouwen van Diana Scherer, het geluidswerk van Em’kal Eyongakpa, het hertenbeeld van Marianna Simnett en de VR-belevenis van Jakob Kudsk Steensen.

Voor meer informatie over Arcadia, kijk op de site van Visit Friesland of op die van Arcadia.

Slapen en eten

Het Post-Plaza hotel is centraal gelegen en ideaal voor een nachtje (of meer) in Leeuwarden. Het hotel is gevestigd in het oude Postkantoor van Leeuwarden en werd prachtig gerenoveerd, met heel veel elementen die nog herinneren aan het postkantoor. Je kunt in het Grand Café ook heerlijk ontbijten, lunchen of dineren.

Dr. Plant, gelegen aan de Willemskade en heaven on earth voor wie vegan eet. Op het menu heerlijke (lunch) gerechtjes, desserts en sapjes, en alles vegan.

In het Proefverlof kun je niet alleen smakelijk eten en drinken, je doet dat op een bijzondere locatie, namelijk in de oude gevangenis van Leeuwarden.

Genieten van de Friese natuur en een flinke portie luxie? Dat vind je in Parkhotel Tjaarda. Prachtig gelegen in een statige, bosrijke omgeving, met wellnessfaciliteiten en twee heerlijke restaurants. Zo’n plek waar je nooit meer weg wil.

Meer ontdekken over Arcadia: neem een kijkje op www.arcadia.frl

Meer ontdekken over Friesland: neem een kijkje op www.friesland.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier