Citytrippen naar Genua: een Italiaanse droom tijdens de herfst

Genua heeft het allemaal: een historische binnenstad vol palazzo’s en pizzeria’s, een bergachtig hinterland bedekt met idyllische dorpen én een fantastische keuken vol mediterrane smaken. De temperaturen zijn er het hele jaar door aangenaam, en je kunt er kiezen uit een hele reeks geweldige activiteiten.

Vanuit België vlieg of rijd je makkelijk en snel naar Genua, en dat maakt van de stad een de ideale bestemming voor een citytrip, ook tijdens het najaar.

1. Rubens in het Palazzo Ducale

Tijdens de jaren 1600 was Genua één van de belangrijkste handelssteden ter wereld. De stad trok dan ook heel wat bekende, internationale gasten aan. Onder hen de schilder Peter Paul Rubens. Tussen 1600 en 1607 kwam de Vlaamse Meester er regelmatig langs en liet hij zijn kunstzinnige sporen na.

Palazzo Ducale, Genua – ©Palazzo Ducale Genova

Tot en met 22 januari 2023 keert hij eventjes terug. Want dan worden zijn werken tentoongesteld in het befaamde Palazzo Ducale. Maar liefst 150 schilderijen, etsen, wandtapijten, meubels en zelfs kleren en juwelen tonen hoe groots Genua ooit was. En waarom de stad de bijnaam ‘la Superba’ kreeg.

2. Strade Nuove en Palazzi dei Rolli

Tussen de 16e en de 18e eeuw beleeft Genua een absoluut hoogtepunt. De stad is oppermachtig … en wil dat tonen aan de buitenwereld. Daarom laat de overheid maar liefst 42 imposante palazzi bouwen.

Museum Palazzo Reale, Genua – ©Comune di Genova

De Palazzi dei Rolli worden harmonieus naast elkaar geplaatst, in de Strade Nuove. Daarmee is Genua het eerste bestuur in Europa dat aan ruimtelijke ordening doet. Vandaag flaneer je nog altijd tussen deze sprookjesachtige bouwwerken, die intussen een knappe restauratie ondergingen en tot het Unesco Werelderfgoed behoren.

3. De Genuese kustlijn

Genua mag zich trots de belangrijkste havenstad van Italië noemen. En daar hoort natuurlijk een uitgestrekte kustlijn bij. Die herbergt een pak fantastische plekken. Zo struin je in Nervi over de Passeggiata Anita Garibaldi. Deze boulevard voert je voorbij adembenemende kliffen, romantische parken en pittoreske musea.

Boccadasse – ©A.Falcone, Xedum

Verderop torent het vissersdorp Boccadasse boven de blauwe zee uit. Via smalle straten baan je je een weg tussen de kleurrijke huizen, richting het piepkleine kiezelstrand. Daar bewonder je de bootjes die dobberen op het water. Of zoek je een zonnig terras met zeezicht uit, waar je proeft van de verrukkelijke lokale keuken.

4. Farinata, pesto en focaccia

Honger gekregen? Baan je dan een weg door de binnenstad van Genua en hou halt aan een ‘sciamadda’. In deze typische restaurants zet je je tanden in heerlijke streetfood. Zo proef je van een ‘farinata’: een warme pannenkoek van kikkererwtenmeel. Bestel zeker ook een ‘focaccia’. Dit kruidige, gezouten brood ontstond hier in de 11de eeuw.

Wie zelf aan het koken gaat, shopt verse ingrediënten op de ‘Mercato Orientale’. Deze versmarkt belooft je bergen vers fruit en knapperige groenten. Je scoort er trouwens ook alle benodigdheden voor een tongstrelende pestosaus.

Genua, pesto – ©Matteo Carassale

Instagram: italiait
Website: www.italia.it

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier