Tip van de week: een fietstocht met een plus

Even de glazen bol erbij nemen. De komende jaren komen er in Vlaanderen een groot aantal belevingsfietstochten bij. Een belevingswandeling kennen we al, dat is een wandeling met allerlei natuurlijke spelprikkels. Welkom in het rijk van de fietstochten met een extra dimensie.

1. Spel over Grenzen – Wervik

Aan elke grens werd vroeger vlotjes gesmokkeld. Dat is het uitgangspunt van het ‘Spel over Grenzen’, een 33 kilometer lange fietstocht die verschillende keren over de land- en taalgrens hopt in het zuidwesten van West-Vlaanderen. Onderweg krijg je via een gratis app vijftien toffe opdrachten voor de kiezen. Je speelt in teams tegen je medefietsers en moet zoveel mogelijk punten verzamelen. Er wordt zelfs een algemene statistiek bijgehouden en ook je reactiesnelheid wordt gemeten. De boeiende ontdekkingstocht brengt je door Wervik, Comines-Warneton en Mesen. Wij raden het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik aan als startplaats. In de toeristische dienst kan je een stuurhanger krijgen met daarop de QR-code om de app te openen en de knooppunten van de route. Zorg voor een goed opgeladen smartphone.

www.westtoer.be/nl/spelovergrenzen

2. Op safari in de Kempen – Balen

We hadden er geen idee van dat er in de Kempen ook jungledieren in het wild leven. Tot we de interactieve safaritocht (16 km) van Toerisme Balen fietsten. De route is opgedeeld in een aantal dierenthema’s. In elke zone moet je foto’s herkennen en op die plekken wordt een doe-opdracht of een quiz volbracht. Er zijn ook plaatsen waar je grappige foto’s kan maken met de dieren. Perfect voor Instagram! Voor deze tocht heb je de Messenger-functie van Facebook nodig en een goed opgeladen smartphone. Op onderstaande link kan je alle benodigdheden voor de fietstocht downloaden.

www.ontdekbalen.be/doen/fietsen/safari-balen

3. Van akker tot bakker – Sint-Truiden

De interactieve fietstocht ‘van akker tot bakker’ (21 km) in Sint-Truiden heeft een iets schoolser karakter. Tijdens deze tocht leg je de weg van het graan af, van het veld tot je brooddoos. De route start in het centrum van Sint-Truiden en voert je langs velden en lokale producenten. Onderweg zijn er verschillende stopplekken waar extra informatie wordt gegeven, waar je een spelletje kan spelen, een recept scoort of een filmpje kan bekijken.

www.visitsinttruiden.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier