Mountainbikers kruisen een zandweg bij het natuurgebied IJzermonding in Nieuwpoort. (foto maf)

Tip van de week: Lange mountainbiketochten

Een stevige mountainbiketocht kan wel eens op de adem pakken. Vlaanderen telt 7.000 kilometer aan bewegwijzerde mountainbikeroutes. Sport Vlaanderen maakt er een erezaak van in elke provincie een superlange tocht te realiseren, een zogenaamde marathonroute. We zetten onze helm op en pikken er drie uit.

1. Door bos, duinen en strand – West-Vlaanderen

De Kust beschikt over een mountainbikenetwerk van 425 kilometer. De marathonroute (108 km) tussen De Panne en Middelkerke zet de grote variatie aan natuur aan zee stevig in de verf. Maar liefst 44% van de route is onverhard. Een mogelijke startplek is bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne. Van hieruit kan je rechtdoor via de Olmendreef de marathonroute opzoeken in het Calmeynbos. Langs het Artiestenpad gaat het naar de Noordduinen in Koksijde. Aan de Hoge Blekker sta je op het hoogste punt van de Kust. Omdat er zoveel duingebied beschermd is, kan je niet om het even waar mountainbiken. De route doet dan ook verrassende plekken aan waar dat wel mogelijk is, zoals rondom het sportpark Hazebeek in Oostduinkerke. Er worden ook zanderige duinen aangedaan en evengoed fiets je langs iconische plekken als het sluizencomplex Ganzenpoot en de IJzer. In Middelkerke ga je het strand op en beuk je tegen wind. Een route die je uithoudingsvermogen tot de limieten test!

2. Amper verharde wegen – Limburg

Het Nationaal Park Hoge Kempen hoeft geen introductie meer. Deze verzameling van verschillende natuurgebieden spreidt zich uit over tien gemeenten. Je vindt er 200 kilometer aan mountainbikeroutes, goed voor acht bewegwijzerde lussen. De topper is de marathonroute (85 km) tussen Maaseik en Lanaken. Je fietst er door bossen en open heide, geniet er van prachtige uitzichten en mogelijke ontmoetingen met wild. Het is stevig doortrekken op de zanderige heide en de stevige hellingen, door de losse steenpartijen en in de coole singletracks. Een ideale startplek is toegangspoort Mechelse Heide in de Joseph Smeetslaan 280 in Maasmechelen.

3. De berg op – Antwerpen

Het mountainbikenetwerk van de Antwerpse Kempen telt bijna 500 kilometer heerlijke fietswegen. Wout van Aert leerde de stiel in deze regio. De marathonroute (107 km) slingert zich door de bossen en over de zanderige wegen. De Kempense Heuvelrug is beslist geen obstakel voor wie technisch al wat ervaring op de teller heeft. De route trekt ook over de Skiberg in Herentals. In de jaren 70 leerden beginners uit heel Vlaanderen op deze 21 meter hoge heuvel skiën. Nu zijn het mountainbikers die hier vaart maken. De marathonroute van de Kempen start je best aan Sport Vlaanderen, Vorselaarsebaan 60 in Herentals.

Mountainbikeroutes van Vlaanderen vind je op www.sport.vlaanderen/mountainbikeroutes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier