Stippel zelf je wandeling uit langs knooppunten en ontdek verborgen plekken en prachtige natuur. (foto maf)

Tip van de week: Op stap langs cijfertjes

Het lijkt erop dat het wandelnetwerk Vlaanderen steeds meer vorm krijgt. Trage wegen, verborgen doorsteken en prachtige bospaadjes krijgen dankzij het ontstaan van wandelnetwerken veel meer erkenning. Via de knooppunten krijgen we meer van het landschap te zien. Drie te ontdekken wandelnetwerken.

1. Ruim de helft onverhard – Oost-Vlaanderen

Tegen eind 2025 wil Toerisme Oost-Vlaanderen 1.070 kilometer aan knooppuntwandelingen klaar hebben in de Schelde- en Dendervallei, goed voor vier nieuwe wandelnetwerken. Onlangs werd de eerste voorgesteld. Het wandelnetwerk Scheldevallei Oost bestaat uit 200 kilometer aan paden, waarvan ruim de helft onverhard. De knooppunten bevinden zich tussen de Schelde en de Dender. Vanuit Dendermonde en de Oude Dender spreidt het netwerk zich uit over de prachtige natuurgebieden richting Aalst. Ook de pittoreske kernen van Vlassenbroek en Wieze liggen binnen het wandelnetwerk.

www.scheldeland.be

2. Erfgoed en natuur – Antwerpen

Wij wandelen graag waar de geschiedenis tastbaar is. Dat is zeker het geval op het wandelnetwerk Kempense Kolonies in het noorden van de provincie Antwerpen. De voormalige landloperskolonies in Wortel en Merksplas vormen uitstekende startplaatsen voor een wandeling door lange dreven en dichte bossen. In de valleien van de rivieren Mark en Merkske kan het wel eens ruig en nat worden. De vroegere kleiputten langs het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten zijn nu natuurgebied. In het grensdorp Zondereigen blijft de herinnering aan de Dodendraad uit WO I voorgoed bewaard. De begraafplaats midden het bos van Wortel-Kolonie is een stilteplek pur sang. Het zijn de vele verhalen die van wandelnetwerk Kempense Kolonies een onvergetelijke ervaring maken.

www.kempen.be

3. Nog meer Heuvelland – West-Vlaanderen

De Westhoek in West-Vlaanderen is een wandelparadijs. Dankzij de uitbreiding van het wandelnetwerk Heuvelland kan je nu vanuit Diksmuide helemaal tot in Mesen stappen via knooppunten. Heuvelland is een wandelgemeente pur sang. Hier vind je holle wegen op de beboste heuvelflanken. In de valleien hangt ’s morgens een mysterieuze mist. Wulvergem is de kleinste deelgemeente. Het netwerk gaat er dwars door de tuin van een dagbestedingscentrum voor volwassenen met een mentale handicap waar verse confituren worden gemaakt. In Wijtschate doet het netwerk plekken aan die door de Eerste Wereldoorlog voorgoed geschonden zijn. In de stad Mesen moet je zeker eens de Sint-Niklaaskerk beklimmen om er te genieten van het uitzicht op de wijde omgeving.

www.toerismewesthoek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier