Vijf trekpleisters die draaien dankzij de inzet van vrijwilligers: van Wattman tot koiverzorger

Vandaag is Internationale Vrijwilligersdag. Al wie zich belangeloos inzet voor een bepaald doel, verdient een schijnwerper. Wij kijken binnen bij Natuurpunt, erfgoedlocaties, een cultuurtempel en een toeristische trekpleister waar het zonder vrijwilligers gewoonweg niet zou lukken.

1. West-Vlaanderen: Fluwelen zetels

Cultuurhuis De Keizer in Lichtervelde is de oudste actieve dorpsbioscoop van het land. Een groep gepassioneerde vrijwilligers toverde de beschermde cinema van de jaren 1920 om in een gezellig cultuurhuis. In het weekend worden nog steeds films geprogrammeerd. In de authentieke zaal kan je in fluwelen zetels wegzakken voor een film of theatervoorstelling. Nadien geniet je van een drankje bij ‘Bar Agnes’, naar de in 2012 overleden laatste zaakvoerster van Cinema De Keizer. In het Cultuurhuis vinden ook workshops en dinershows plaats, zoals op 17, 18 en 19 december waar nog steeds kaarten voor beschikbaar zijn.

www.cultuurhuisdekeizer.com

2. Oost-Vlaanderen: Draaiende watermolen

De Boembekemolen in Michelbeke is één van de vijf nog draaiende watermolens op de Zwalm. Binnen is een bezoekerscentrum en cafetaria ingericht. Op dit kruispunt van fiets- en wandelroutes kan je van april tot eind oktober genieten van een lekker streekbier, koffie en heel wat lekkers. Er vinden van hieruit regelmatig gegidste wandelingen plaats in natuurgebied Middenloop Zwalm. De uit de voorjaarsklassiekers bekende Berendries ligt vlakbij.

www.boembeke.be

3. Vlaams-Brabant: Oude tramstellen

Fans van Beerschot kennen Louis Van Gucht ongetwijfeld nog. Hij was van 1972 tot 1984 verdediger op het Kiel. Nu is hij gids op de Tramsite Schepdaal, de enige nog intacte buurtspoorwegenstelplaats. Zijn collega’s Robert Jeanfils en Pierre Dedobbeleer sleutelen aan de oude nog rijvaardige tramstellen. Dankzij de inzet van een hele equipe vrijwilligers blijven dit erfgoed en de vele verhalen bestaan.

www.tramsite-schepdaal.be

4. Antwerpen: Lekkere streekproducten

Landschap De Liereman is een prachtig natuurgebied bestaande uit natte en droge heide waar je al wandelend ook door bos, over stuifduinen en veen passeert. Je vindt er zelfs een bodemschuif waar archeologische vondsten worden getoond. Aan het door vrijwilligers beheerde bezoekerscentrum starten zes bewegwijzerde wandelingen door het gebied. In de cafetaria kan je genieten van lekkere streekproducten.

www.deliereman.be

5. Limburg: Koi voederen

De Japanse Tuin heropent op 1 april. Tijdens de wintermaanden is er nochtans ook veel werk. Zo moeten de 190 koi gevoederd worden en de 225 Japanse kerselaars en vele andere typisch Japanse bomen, struiken en bloemen verzorgd worden. Naast de drie vaste groenwerkers gebeurt het onderhoud in de grootste Japanse tuin van Europa door een uitgebreid team van vrijwilligers.

www.japansetuin.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier