Dit zijn de 10 beste games van 2016

Voor videogames was 2016 een uitzonderlijk grand cru-jaar, met te veel toppers om op te noemen. Het was niet simpel om uit dit overaanbod te kiezen, maar ik koos toch mijn 10 favorieten van 2016 uit…

10. Firewatch

XyqLFtI

Als Amerika-freak was ik meteen gecharmeerd door Firewatch, een game waar je als bebaarde ranger Henry de Rocky Mountains moet verkennen. Wanneer hij in het Shoshone National Forest aankomt, krijgt hij – op de walkie talkie – gezelschap van Delilah, een andere opzichter die hem de knepen van het vak leert. Hun gesprekken vormen de emotionele kern van de game. Samen met haar ontdek je dat er vreemde dingen in het bos aan de hand zijn. Dit mysterie zorgt er wel voor dat de spanning erin blijft, en dat Firewatch blijft boeien tot het einde.
Beschikbaar voor PS4, PC en Xbox One. Lees onze recensie hier.

9. Titanfall 2

titanfall-2-standard-edition_pdp_3840x2160_en_ww

De meeste gamers halen Titanfall 2 voor de uitstekende en verslavende multiplayer, maar mis zeker de weergaloze singleplayer verhaallijn niet! Je speelt door levels vol creatief en inventief design, waarin je zelfs invloeden van de film Inception ziet. Te voet ben je supermobiel: je springt in het rond, loopt op de muren en glijdt door de levels. Maar die snelheid ben je kwijt in je zware Titan, een grote robottank waarmee je moeiteloos door hordes vijanden schiet. Het contrast is groot, maar het zorgt voor veel variatie in de gameplay.
Beschikbaar voor PS4, PC en Xbox One.

8. Pokémon GO

ILLUSTRATIONS LILLO POKEMON HUNTERS

Als je deze zomer plots een horde mensen als zombies ergens naartoe zag sprinten, kon het enkel voor Pokémon GO zijn. Het was dé hype van het jaar, waarin ik mezelf ook volledig heb verloren. Ik heb iedere mogelijke Pokémon verzameld (gotta catch ‘em all!), waardoor ik eindelijk even kan rusten… tot Niantic nieuwe wezens in de wereld loslaat.
Het concept van Pokémon GO is zo geniaal dat je soms vergeet dat de game eigenlijk niet zoveel voorstelt. Je kan niet tegen andere mensen battlen, de gevechtssysteem mist diepgang, en de Pokémon opsporen is niet altijd simpel. Niantic blijft gelukkig wel voor updates zorgen, dus vangen we in 2017 zeker verder.
Beschikbaar voor iOS en Android.

7. Hyper Light Drifter

3045253-hyperlightdrifter2016-03-3010-18-15-64

Ontwikkelaar Alex Preston lijdt aan een zware hartziekte. Hij beseft dat iedere game zijn laatste kan zijn, waardoor Hyper Light Drifter een echt passieproject is. Samen met zijn klein team bij Heart Machine (what’s in a name) heeft hij een dijk van een actiegame afgeleverd. De ‘Drifter’ is ook op zoek naar een manier om zijn ziekte te genezen, en dwaalt de wereld rond. Hyper Light Drifter lijkt op een 2D Zelda game, maar dan met intense en uitdagende combat. De pixelart is fantastisch, de levels zijn complex en de soundtrack van Disasterpeace is fenomenaal. Luister maar!
Beschikbaar voor PC, PS4 en Xbox One.

6. Dark Souls 3

dark_souls_3_2016_ps4_pic03

De laatste jaren zijn er maar weinig game-reeksen die me zo kunnen boeien als de Souls-titels van From Software. Uitdagende actie in een sfeervolle wereld vol duistere geheimen… Ik krijg er maar niet genoeg van. Er zit nog geen sleet op de formule, want Dark Souls 3 is misschien wel het sterkste deel in de reeks. Er zitten elementen in van alle voorgaande games (zelfs Bloodborne), en zo heeft het team één lange liefdesbrief geschreven aan de miljoenen fans.
Beschikbaar voor PS4, PC en Xbox One. Lees onze recensie hier

5. Doom

doom-2016_005

De eerste Doom is na 23 jaar nog steeds het toonbeeld van de perfecte shooter. Het lijkt gekkenwerk om dat in 2016 te willen evenaren… maar het team van id Software is erin geslaagd. Het motto van deze Doom is ‘rip & tear, til it’s done’, en zo’n eenzijdige missie was nog nooit zo’n groot plezier. Toen ik de eindbaas op de knieën had gekregen, had ik meteen zin om opnieuw te beginnen op een hogere moeilijkheidsgraad. Doom 2016 is opzwepend, bruut, meedogenloos en vooral: de grootste verrassing van dit jaar.
Beschikbaar voor PS4, PC en Xbox One. Lees onze recensie hier

4. Watch Dogs 2

27430709642_f3a6942911_k

Watch Dogs 2 is op ieder vlak beter dan zijn voorganger. De toon van het origineel was best zwaar en somber, maar de sequel is net als de setting (San Francisco) fris, zonnig en luchtig. Je kan de missies op talloze manieren uitspelen, en het level design beloont experimenteren. Ubi Montreal toont dat je een fantastische open world game kunt maken zonder dat het een schietkraam wordt. Wat mij betreft is GTA 5 van zijn troon gestoten, DedSec rules!
Beschikbaar voor PS4, PC en Xbox One.

3. INSIDE

inside-xbox-360

Playdead verbaasde in 2010 iedereen met de puzzel-platformer Limbo, maar INSIDE overtreft hun debuut moeiteloos. Je speelt een jongen die net van het gevaar is ontsnapt… maar het meteen weer opzoekt. Het geniale aan INSIDE is dat de game naadloos van genre wisselt. In het begin primeert een Orwelliaans 1984-sfeertje, maar later komt er ook een serieuze brok suspens en zelfs horror bij kijken. Laat je dat echter niet afschrikken, want INSIDE is een game die je moét gespeeld hebben.
Beschikbaar voor PS4, Xbox One en PC.

2. The Last Guardian

2886483-tlg_e315_06

Fans van cultklassiekers ICO en Shadow of the Colossus moesten bijna tien (!) jaar op de nieuwe game van Fumito Ueda wachten. Maar The Last Guardian maakt de hoge verwachtingen waar.
Het mysterieuze wezen Trico en een kleine jongen ontmoeten elkaar in de ruïnes van een oude stad. Hoewel ze elkaar niet kunnen begrijpen en alleen via gebaren communiceren, ontstaat er een onwaarschijnlijke vriendschap. Het avontuur dat Trico en de jongen samen afleggen, is onvergetelijk. De band die je doorheen de game schept, leidt naar een pakkende – en emotionele – finale. Toen ik de game al een week had uitgespeeld, bleef het einde door mijn hoofd spoken. Onmisbaar voor iedere gamer, maar zeker voor dierenvrienden!

Als de deur te klein is voor Trico, krijg je dit. Net als een trouwe hond, wil Trico altijd bij je zijn.
Als de deur te klein is voor Trico, krijg je dit. Net als een trouwe hond wil Trico altijd bij je zijn.

Beschikbaar voor PS4.

1. The Witness

678142

Jonathan Blow werd eensklaps beroemd toen hij Braid uitbracht, een innovatieve puzzelgame waarin je met tijd moest experimenteren. Dit was een grote hit, waardoor hij aan zijn droomproject kon beginnen: The Witness. Je komt aan op een eiland waar je enkel panelen met rare lijnpuzzels vindt. Het doel is om tientallen van deze breinbrekers op te lossen, maar de game is zoveel meer dan dat. Je ontcijfert beeldcode, leert dat zelfs het landschap vol hints zit, en ontdekt dat je slimmer bent dan je denkt. Hoewel ik bij bepaalde puzzels soms eeuwen vastzat, is het gevoel onbeschrijflijk als je toch plots dat eureka!-moment hebt.
Verlies jezelf volledig in The Witness, een must voor iedereen die zijn geest wil verruimen.

Beschikbaar op PS4 en PC. Lees onze recensie hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier