“Alleen maar tevreden gezichten gezien”

In het gloednieuwe zomerprogramma ‘Tussen 4 Buren’ wisselen een hoop buren 48 uur van huis om er één kamer van kop tot teen te transformeren. Twee dagen lang klussen, schilderen en decoreren ze erop los, onder het goedkeurend oog van Jani Kazaltzis en met de hulp van een deskundige interieurdesigner.

Met september stilaan in zicht begint het ook bij de Vlaamse tv-zenders weer te gonzen van de bedrijvigheid. Bij Play 4 staat vanaf morgen vijf weken lang het interieurprogramma Tussen 4 Buren op het programma, waarin goede buren elkaars interieur onder handen nemen. Elke aflevering trekt Jani Kazaltzis naar een nieuw stel buren en telkens neemt hij twee designers mee die zich volledig mogen uitleven in een kamer. Van slaapkamers en studentenkoten tot kinderkamers en complete woonkamers… Samen met de handyman of -woman én de buren wekken ze hun creatief concept tot leven en steken ze de kamer in een heel nieuw jasje. “Ik heb niet getwijfeld toen ik de vraag kreeg”, lacht Katrien Vanderlinden, een van Jani’s interieurdesigners. “Ik vond het meteen een leuk idee. Eigenlijk ben ik tv-regisseur, maar ik ben een paar jaar geleden gestart met een eigen bedrijfje in muurschilderingen. Die hobby is volledig uit de hand gelopen (lacht).”

Ook eens tof: een interieurprogramma zonder competitie. De buren strijden niet tegen elkaar, maar doen elkaar een plezier.

“Klopt. Het is niet met winnen of verliezen, ook niet voor de interieurdesigners die de buren op sleeptouw nemen. En dat was wel heel prettig. Af en toe gingen de designers bij elkaar te rade: die kleur, zou ik dat wel doen? We boden elkaar geregeld hulp aan. Om te lachen pochten we wel eens met ‘de mooiste kamer’, maar het was vooral onze ambitie om de buren blij te maken. En dat is ook goed gelukt. Ik heb alleen maar tevreden gezichten gezien. Ik spreek voor alle designers als ik zeg dat we goed ingeschat hebben wat de buren wilden. Ik heb in ieder geval geen boze mails gekregen achteraf (lacht).”

De meeste Vlamingen hebben nog schrik van kleur

Schrok je wel eens van de gemiddelde Vlaamse huiskamer?

“Goh, wij wisten op voorhand wel waar we aan toe waren. Kandidaten moesten ons eerst foto’s van hun huis bezorgen. We kwamen dus niet op een werf vol verrassingen te staan. Wat ik wel heb gemerkt, is dat Vlamingen vaak een idee hebben van wat ze mooi vinden en doorheen de jaren al eens iets veranderen aan hun interieur, waardoor het op den duur een allegaartje van stijlen en objecten wordt. Ook hebben de meeste nog schrik van kleur. Ze vinden kleurrijke interieurs vaak leuk en mooi in interieurboekjes, maar durven er toch niet zelf voor te gaan. Wij gelukkig wel.”

Is dit zo’n programma dat elke zomer zou kunnen terugkomen?

“Dat zou heel tof zijn in ieder geval. Tv-programma’s opstarten kost veel energie; maar straks gaan we weten of het ook aanslaat. Ik denk dat het een heel leuk programma is om naar te kijken. En ik vond het heerlijk om hieraan mee te werken. We hebben heel veel gelachen en heel wat mensen die overduidelijk met een interieurprobleem zitten kunnen helpen. Bovendien heb ik het gevoel dat we de band tussen de buren telkens versterkt hebben.”

Jij bent zelf ook actief als tv-regisseur, met op je palmares programma’s als ‘Dagelijkse kost’ en ‘Benidorm Bastards’. Waar ben je momenteel mee bezig?

“Ik doe al vijf jaar de regie van Winteruur op Canvas, waarvan de voorbereidingen binnenkort weer beginnen. Of ik nog meer tv-ambities heb? Goh, ik heb het zo druk met al mijn projecten – televisie, mijn bedrijfje voor muurschilderingen, mijn eigen schilderijen, … – dat ik momenteel geen echte verlanglijst heb.”

‘Tussen 4 Buren’, van maandag tot donderdag om 21 uur op Play 4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier