Ontbijtbabbel met stand-upcomedian Amelie Albrecht: “Ik ben niet lui, ik ben gewoon doodop”

Vrijdag is het zover. Dan gaat ‘Zwaar Leven’ in première, de allereerste avondvullende zaalshow van Amelie Albrecht. “Of ik al knikkende knieën heb? Niet echt. Ik krijg meer stress van iedereen die vraagt of ik al stress heb voor die avond.” Touché.

De try-outs zitten er bijna op, het is nu tijd voor het echte werk. En dat begint voor stand-upcomedian Amelie Albrecht in de Arenbergschouwburg in Antwerpen, de plek waar ze drie jaar geleden als eerste vrouw overigens Humo’s Comedy Cup won. “Ik ben zo goed als klaar, ik ben goed voorbereid en heb de indruk dat de show tijdens de try-outs wel gesmaakt wordt. Ik veronderstel dat de première ook goed zal verlopen. Het gaat wel leuk zijn, ook voor de mensen in de zaal. (lacht) Sowieso is het momenteel even heel druk, dus tijd om me zorgen te maken is er niet.”

Je show heet ‘Zwaar Leven’. Dit gaat over jouw zwaar leven?

“Ongeveer toch. Of eerder over waarom ik het leven zo zwaar vind. En waarom ik denk dat het leven voor iedereen zwaar is. Het is toch allemaal heel vermoeiend, vind je niet? Nu alles weer op gang komt na corona, merk je hoe druk iedereen het heeft als alles op volle toeren draait. En dan heb ik het niet alleen over werk, maar ook over sociale verplichtingen. Stel je voor dat je nog kinderen hebt. Voor de eerste zoveel jaar moet je dan de drukte van een ander er ook nog eens bij nemen. Er zijn gewoon veel dingen waar ik de energie niet voor heb. En vooral geen zin in heb. Daarover gaat de show dus.”

Je bent 28, hebt een eigen comedyshow, bent vliegende reporter in ‘De Cooke & Verhulst Show’. Is het leven niet goed dan?

“Ja, natuurlijk wel. Als je me zou vragen wat er op dit moment beter kan in mijn leven, zou ik ‘niks’ antwoorden. Het is goed zoals het is. Ik ben tevreden dat ik weer het podium op mag, ik ben blij dat ik daarnaast mijn televisiewerk heb. Ik ben fier op wat ik op korte tijd bereikt heb, en daar sta ik ook nog regelmatig bij stil. Ik ben eigenlijk wel gelukkig. Ik ga zelf best lichtvoetig door het leven. Maar dat wil niet zeggen dat ik me niet stoor aan bepaalde zaken. Je boeken moeten kaften op de middelbare school bijvoorbeeld. Wij vinden dat allemaal maar normaal. Maar waarom moest ik mijn energie daaraan verspillen? De buitenkant is al een kaft die de binnenkant beschermt. Maak het allemaal alstublieft niet moeilijker dan het al is. Wat een gedoe! En zo zijn er in het leven superveel irritante dingetjes.”

Ik ben fier op wat ik op korte tijd bereikt heb”

Je hebt voor jezelf een eigen imago gecreëerd. Van iemand die graag lui is, weinig interesses heeft en veel Duvels drinkt. Stoort dat imago niet soms?

“Ik vergroot op het podium en in tv-optredens mijn eigen karaktertrekken een beetje uit, maar het zijn de mensen zelf die er nog iets ergers van maken. Iedereen weet dat ik graag een Duvel drink, zelfs mijn hond heet Duvel, maar het is niet zo dat ik met een glas Duvel ontbijt of dat ik mij elke avond lam zuip. Mensen denken dat dus wel van mij. Ik ga ook graag wandelen, soms wel 60 kilometer en mensen vinden het raar dat ik daar de energie voor heb. Alsof ik alleen maar in mijn zetel lig, lui te wezen. Als ik daar zelf een mop over maak, is dat anders. Een uitvergroting. Als mensen mij constant lui noemen, voelt dat aan als een belediging. Voor eens en voor altijd: ik ben niet lui, ik ben gewoon doodop. En dat op mijn 28ste. Maar het is gewoon makkelijk en menselijk om iemand in een hokje te stoppen, terwijl mensen vaak heel complex in elkaar zitten.”

Toch lijkt het alsof het je ook allemaal niet te veel kan interesseren. Of is dat ook imago?

“Zo is het begonnen. Ik had dat zo gezegd in De Slimste Mens ter Wereld . “Ik ben moe, ik heb het hier gehad.” Daar heb ik veel commentaar op gekregen. Maar natuurlijk heb ik zelf bijgedragen aan dat imago. Al is het wel een waarheid dat veel dingen me echt geen bal interesseren. Zoals de koers, daar krijg je me niet warm voor. Baby’s, net hetzelfde. Het leven is al zoveel, ik kan er echt geen dingen bijnemen die me niet interesseren.”

Heb je eigenlijk ambities?

“Nee, heb ik niet. Hoewel ik de laatste paar jaar telkens een doel voor ogen had, en dat dan ook bereikt heb. Zoals het winnen van Humo’s Comedy Cup . En nu een eerste avondvullende show. Maar verder kijk ik eigenlijk niet.”

‘Zwaar Leven’ gaat vrijdag in première in de Arenbergschouwburg. Info en tickets via www.ameliealbrecht.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier