Bloedluis voorkomen bij kippen

Het is warm en dan zijn de grootste griezels uit het kippenhok weer actief. Bloedluizen komen niet per 5 of 10, maar bezetten het kippenhok – en dus ook je kippen – met honderden, soms duizenden. Wat kun je dus doen om ze te voorkomen? Tuinexpert Angelo Dorny geef tips. De jeuk moet je wel voor lief nemen.

Omdat bloedluizen geniaal zijn in het verstoppen, is het belangrijk om zoveel mogelijk kieren en spleten te vermijden in het nachthok. Dat lijkt makkelijker dan het is, want de meeste hokken zitten er vol van. Zeker de houten exemplaren kunnen potentieel een broeihaard zijn voor bloedluis. Met silicone kun je gaten dichten – dat werkt het makkelijkst, heb ik zelf ondervonden.

Kies voor vlaslemen of hennepvezels

Ik gebruik nooit stro in het legnest. Elk sprietje stro is eigenlijk een hol buisje. Gebruik liever vlaslemen of hennepvezels, die zijn droger en bieden minder mogelijkheden voor de bloedluis om zich schuil te houden.

Houd het proper

Soms is hygiëne in een kippenhok ver te zoeken. Het is belangrijk om het hok wekelijks of zeker tweewekelijks schoon te maken. Hoe langer een bodembedekking blijft liggen, hoe meer parasieten zich erin kunnen schuilhouden, zo ook bloedluis. Kunststofhokken hebben dan weer het voordeel dat ze makkelijk schoon te maken zijn en regelmatig ontsmet kunnen worden.

Vergeet de legnesten niet

Vaak kunnen legnesten ook een broeihaard voor mijten zijn. Zeker de standaard houten exemplaren die in een kippenhok zitten. Bij een kant-en-klaar hok is het moeilijker toe te passen, maar als je zelf een hok in elkaar knutselt is het goed om legnesten in kunststof te voorzien. Plastic opbergbakken zijn prima, maar zelfs een opengesneden jerrycan kan met wat verbeelding omgetoverd worden tot een legnest.

Gebruik diatomeeënaarde of fossielmeel

Als je het nachthok schoonmaakt, verdeel dan diatomeeënaarde of fossielmeel met een blaasbalg of penseel. Het is makkelijk aan te brengen (wel opletten dat je het niet inademt, het kan een beetje irriteren) en zorgt voor een minder aantrekkelijke omgeving voor bloedluis om zich te nestelen. Het droogt de omgeving namelijk uit en brengt schade toe aan eventuele mijten die er zich op dat moment schuilhouden.

Speel met geuren

In het legnest gaat hier altijd tabakstro onder de vlaslemen. De penetrante geur van die gedroogde stelen zorgt ervoor dat bloedluizen makkelijker wegblijven. Disclaimer: waardeloos als je bloedluis wil bestrijden, maar vrij doeltreffend in een preventieve aanpak. Idem voor zogenaamde nestkruiden. Lavendel, boerenwormkruid, zelfs basilicum kan gebruikt worden.

Volg mij op Instagram @Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier