Eerste hulp bij smartphone-waterschade
Volgens onderzoek lopen elke dag bijna 900.000 smartphones waterschade op, goed voor een bedrag van maar liefst 90 miljard euro per jaar. Aangezien een smartphone niet supergoedkoop is (zeker als je je oog hebt laten vallen op de nieuwste iPhone of Pixel), kan je proberen de schade te beperken. Toch zijn niet alle manieren even goed. De volgende stappen moet je alleszins wél uitvoeren.
1. Zet je telefoon meteen uit.
Water en elektrische apparaten zijn namelijk geen ideale combinatie. Als je je smartphone laat aanstaan, kan dat zelfs kortsluiting veroorzaken. En in dat geval mag je de kans op een smartphone-reanimatie voorgoed opbergen.
2. Haal je smartphone zoveel mogelijk uit elkaar
Je geheugen- en simkaart, batterij,… Het water vindt al snel zijn weg door de telefoon en komt op de kleinste hoekjes en gaatjes terecht. Je moet er dus voor zorgen dat het water kan weglopen.
3. Extra wasbeurtje
Als je telefoon in vuil water is gevallen, geef je hem beter een wasbeurtje met gedestilleerd water. Dat bevat geen zouten en kan dus geen verdere schade veroorzaken. En geef toe: je smartphone zit toch al vol water, dit zal het verschil niet maken.
4. Haal zoveel mogelijk water uit de telefoon
Je begint best met je smartphone droog te deppen met wat keukenpapier. Probeer niet te veel met je telefoon te schudden. Zo breng je het water in het toestel misschien naar plaatsen waar het nog niet was. Gebruik daarna de stofzuiger om het water uit je telefoon te zuigen. De haardroger bovenhalen is geen goed idee: die zal het water nog verder in je smartphone blazen.
5. Geduld is een deugd
Wacht zeker een dag vooraleer je je telefoon opnieuw aanzet, zodat alles goed kan drogen. Als je smartphone dan nog steeds geen teken van leven geeft, kan je eens proberen om het toestel eventjes op te laden of je telefoon in het stopcontact te pluggen zonder de batterij. Als dat werkt, moet je enkel de batterij vervangen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier