Suzan en Freek: “We zijn elkaars 'iemand van vroeger'.” (GF)

Suzan en Freek brengen ‘Iemand van vroeger’ naar Het Sportpaleis: “Ook in een grote zaal kun je een klein liedje spelen”

‘Iemand van vroeger’, titelt de nieuwe Suzan en Freek, en dat klopt natuurlijk. Het Nederlandse duo is al een eeuwigheid niet alleen een koppel, maar ook een zingend partnerschap. Ondanks alle hobbels van het leven blijft hun muzikale verbondschap niettemin staan, en zo brengen ze die derde plaat deze maand naar Het Sportpaleis.

De grote single van ‘Iemand van vroeger’ is ‘Vas-y (ga maar)’ met de Fransman Claude. Hoe hebben jullie hem leren kennen?

Freek: “Via onze gezamenlijke producer Arno Krabman. Al sinds hij ons voor het eerst liet horen met wat voor getalenteerde jongen hij samenwerkte, waren wij fans. We hebben zijn opkomst van aan de zijkant gevolgd, en zagen hem zo die gigantische hit Ladada (Mon Dernier Mot) scoren, ook in Nederland. Dat vonden we heel leuk voor hem. In interviews gaf hij ondertussen aan ook ons werk erg te kunnen appreciëren, en dat hij graag met ons iets zou willen doen. En zo kwam alles bij elkaar.”

Vanwaar komt de titel ‘Iemand van vroeger’?

Suzan: “Als je begint met een plaat, weet je nog niet goed wat het eindresultaat zal zijn. Gaandeweg valt de puzzel dan in elkaar, en ontdek je thema’s. En zo kwamen we op Iemand van vroeger, omdat Freek en ik elkaar echt wel al lang kennen. We zijn elkaars ‘iemand van vroeger’, maar natuurlijk zijn we wel geëvolueerd, en volwassener geworden. Toch zijn we ook nog steeds de mensen van toen. We hebben bijvoorbeeld nog steeds onze vaste vriendengroepen van toen.”

Freek: “En daarbij speelt dat we nu in een levensfase zijn gekomen waarbij we al eens achterom kijken. Een paar maand geleden was ik zo op een klasreünie van de basisschool. Vond ik heel fijn, om eens terug te blikken op hoe mijn jeugd is geweest. Wij hebben allebei een erg leuke jeugd gehad, en misschien was het wel leuk om het daar eens over te hebben.”

Je zingt op een bepaald moment ‘We zijn nog lang niet oud en zeker nog niet volwassen’. Is dat een gevoel dat je wil vasthouden?

Freek: “Ik wil een bepaald soort jeugd wel behouden. Ik heb altijd het gevoel dat ik na mijn 23ste gestopt ben met de jaren te tellen. Ik voel me niet ouder worden, en als ik mensen spreek om me heen die wat ouder zijn, dan krijg ik ook niet het gevoel dat er veel veranderd is. Dus ik wil dat vasthouden.”

Toch niet hetzelfde als vroeger: jullie spelen ondertussen wel in gigantische zalen. Past dat wel bij jullie muziek, die het vaak toch intiem houdt?

Suzan: “Gelukkig wel, merk ik. Als er maar heel veel mensen meezingen, dan werkt het overal. Uiteindelijk speelt ook Ed Sheeran arena’s in zijn uppie. Je kunt best een klein liedje spelen voor heel veel mensen.”

Jullie doen ook opnieuw mee aan de Best Of-versie van ‘Liefde voor Muziek’, waarbij een aantal Vlaamse deelnemers voor jullie volstrekt nieuw waren. Wie was op dat vlak de grootste verrassing?

Freek: “Johannes Genard van School Is Cool vond ik helemaal te gek. Die heeft echt heel gave liedjes. En ook Jasper Steverlinck heeft echt prachtige muziek gemaakt.”

Suzan: “Dat zijn artiesten die in Nederland niet erg bekend zijn, dus het was wel leuk voor ons dat we door dat programma echt nieuwe muziek hebben leren kennen.” (MAVS)

‘Iemand van vroeger’ is nu uit. Suzan en Freek staan op 18 november in Het Sportpaleis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier