Doen: 5 gouden tips om van de grote schoonmaak een feest te maken (nou ja)

Voel je ook de lente kriebelen én heb je een onweerstaanbare drang om je hele huis spic en span te krijgen? Jawel: je hebt last van het grote lenteschoonmaak-syndroom. Een aandoening die met stoffer en dweil te bestrijden valt.

 

Daar is de lente, en daar is de grote schoonmaak. Dankzij die eerste zonnige dagen zien we pas glashelder in hoeveel stof en rommel we ons tijdens de wintermaanden gewenteld hebben. Hoog tijd voor de grote schoonmaak dus. Maar laten we eerlijk wezen: je bent misschien vrolijk lachend aan de grote schoonmaak begonnen, maar vroeg of laat besef je dat je eigenlijk leukere dingen zou kunnen doen dan ramen lappen en meubels versjouwen. Met deze tips weet je waar je aan begint, en is je ambitieuze lenteschoonmaak ook haalbaar.

Funny female make joke while cleaning house

1. Maak een plan

In het wilde weg kasten uitkuisen, ramen lappen en volop ‘declutteren’ tot je geen idee meer hebt waar je mee bezig bent en het gevoel hebt alleen maar méér rommel te veroorzaken. Herkenbaar? Wat jij nodig hebt, is een waterdicht plan. Maak voor je begint een lijstje van alles wat moet gedaan worden, en werk kamer per kamer af (of, indien je tegen een écht grote rommelberg aankijkt: kast per kast). Handig is om bovenaan in je huis te beginnen en zo af te dalen. Er is niets zo leuk als alweer iets kunnen afvinken van het lijstje.

2. Hou plaats vrij in je agenda

Je hele huis schoonmaken in één keer, dat lukt niemand! Je hebt al een plan gemaakt; bedenk dan ook hoeveel tijd de verschillende klusjes vragen en noteer in je agenda wanneer je wat zal doen. Wees ook flexibel: staat er dit weekend in je agenda dat je de slaapkamers moet aanpakken maar is het net stralend mooi weer, gooi je agenda dan om en pak de tuin aan in de plaats. Wie weet regent het wel op de dag dat jij als ‘tuindag’ voorzien had en loopt je planning daardoor in het honderd.

3. Delegeer als een generaal

Niets zo ergerlijk als poetsen poetsen poetsen, terwijl je wederhelft zalig ligt te loungen voor de televisie of je kinderen maar wat hangen terwijl ze half verdoofd naar hun gsm staren. Waarom zou jij alle werk moeten doen? Spreek met je gezin op voorhand af wanneer de lenteschoonmaak officieel begint (dat beslis je uiteraard gewoon zelf), bespreek een strategie (wat moet er gedaan worden, wie doet wat?) en roei al dat stof en die rommel als een goed getraind leger uit. Maak van opruimen en schoonmaken een spel!

En om het nog wat leuker te maken: ga niet voor je hele gezin koken – daar heb je trouwens toch geen tijd en fut meer voor – maar kies zonder schuldgevoel voor een makkelijke pizza of frietjes van de frituur. Tijdens de lenteschoonmaak mag het!

4. Investeer in goed materiaal

Voor je begint: kijk even na of je borstels, poetsdoekjes, emmers, schoonmaakproducten en alles wat je maar denkt nodig te hebben nog in orde zijn en of je er nog voldoende van hebt. Moet je investeren in nieuwe schoonmaakproducten en -hulpmiddelen? Ga dan voor schoonmaken in stijl en kies voor degelijk materiaal in een leuk kleurtje en lekker geurtje.

5. Verwen jezelf

Natuurlijk is een opgeruimd huis een mooie beloning op zich voor al je harde werk. Maar geef toe: je verdient wel wat meer dan alleen maar ‘voldoening’. Trakteer jezelf eens op iets moois, geniet van een lekker etentje of ga met een aantal vrienden (of je partner) een namiddagje iets leuks doen. Onze tip: een paar uurtjes wellnessen. Ideaal om die stramme spieren na al dat poetsen helemaal te ontspannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier