Ontbijtbabbel met stand-upcomedian en tv-presentator Jan Jaap van der Wal: “Terug naar Nederland? Geen sprake van!”

Afgelopen donderdag nam Jan Jaap van der Wal afscheid van ‘De Ideale Wereld’. Dat wil – gelukkig – niet zeggen dat we de Nederlandse komiek niet meer aan het werk zien in Vlaanderen. Nog tot oktober toert hij het land rond met zijn voorstelling ‘III-ième’. En ook op televisie zien we hem gegarandeerd nog terug.

Vier jaar geleden werd Jan Jaap van der Wal presentator van De Ideale Wereld . Niet lang daarvoor had hij zich samen met zijn gezin in Antwerpen gevestigd. De Nederlandse stand-upcomedian werd verliefd op Vlaanderen, zag zijn verliefdheid uitgroeien tot ware liefde en maakte er twee succesvolle voorstellingen over. Tegenwoordig staat Jan Jaap op het podium met III-ième – dat alleen iemand van Nederlandse afkomst zo mooi kan uitspreken – waarin hij het heeft over de eerste barstjes in de relatie. “De manier waarop ik in Vlaanderen terecht ben gekomen, doet heel erg denken aan het prille begin van een relatie. Ik werd verliefd, in dit geval op een land. Maar na vijf of zes jaar kan je dat geen verliefdheid meer noemen. Dan is het liefde. En net zoals in een echte relatie ga je elkaar dan ook een beetje proberen te veranderen. Of je gaat in ieder geval benoemen wat minder leuk is. Nu ik hier al zo lang woon en werk, vond ik dat ik ook wel iets over mijn kleine irritaties mocht zeggen. Dat is de basis van mijn derde voorstelling. Zonder dat iemand dan meteen roept: ga dan maar terug naar Nederland.”

Want dat is niet je plan? Terug naar Nederland?

“Geen sprake van! Ik blijf hier wonen, ik blijf hier televisie maken, ik blijf hier optreden. Deze voorstelling is geen afscheid, al is het wel het laatste luik in mijn trilogie over de liefde voor Vlaanderen. Binnenkort word ik zelfs officieel Belg. Ik bedoel: ik verhuis dan officieel naar België. Tot nu toe had ik nog mijn officiële adres in Amsterdam, maar op een gegeven moment moet je toch een keuze maken. Ik heb een zoontje van vijf dat hier naar school gaat, en waar voelt hij zich het prettigst? Hier! Dan ligt de toekomst automatisch hier voor ons gezin.”

Spreekt je zoontje al Antwerps?

(lacht) Nee, hij heeft nog geen accent. Hij gebruikt wel wat Vlaamse woordenschat: voorsteken, leegkappen, … Maar ik hoor gelukkig nog geen ‘allez gast, bol het af’.”

Ik blijf hier wonen, ik blijf hier televisie maken, ik blijf hier optreden

Heeft Vlaanderen je veranderd?

“Goh, misschien wel. Ik ben sowieso wel wat ouder en dus wat rustiger geworden. Ik was laatst te gast in een Nederlandse talkshow en iedereen was er keihard aan het kakelen, over onderwerpen waar ze dan niks van afwisten. Dat is vrij gebruikelijk in Nederland. Voor het eerst had ik zoiets van: waarom zou ik hieraan meedoen? Ik heb haast de hele avond mijn mond gehouden. In dat opzicht ben ik misschien wel wat vervlaamst. Ik hoef niet meer helemaal voorop te lopen.”

Afgelopen donderdag presenteerde je je laatste ‘DIW’. Een bitterzoet afscheid?

“Ja, tuurlijk. Het is nogal een hap uit mijn leven. Vier jaar lang heeft De Ideale Wereld mijn agenda bepaald. En dat was heel fijn en bijzonder, en ik heb er heel veel mogen doen en kunnen leren, maar het is ook goed dat het nu klaar is. Ik was wel weer aan nieuwe horizonten toe. Ook binnen het format had ik wel alle gebieden zo’n beetje ontgonnen. Gelukkig is de opvolging verzekerd met Ella Leyers als nieuwe presentator. Een heel goeie opvolger, vind ik.”

Wat zijn je verdere televisieplannen?

“Dit jaar zal ik weer meedoen als jurylid aan De Slimste Mens ter Wereld , maar verder weet ik het nog niet. Ik denk daar nu wel over na, maar kan er nog niks over zeggen. Men wil wel dat ik hier aan het werk blijf op televisie, dat is het enige dat ik je kan vertellen. Wat heel fijn is uiteraard. Maar ik vind het ook wel een keertje fijn om even helemaal niks te doen. Dat ben ik niet gewend, en het is vast ook niks voor mij, maar we zitten volop in verbouwingen van ons nieuwe huis. Dus pak ik straks een stoel en ga ik midden in de rotzooi zitten om te staren naar de puinhoop (lacht) .”

Eerst Vlaanderen nog maar eens veroveren met je voorstelling. Heb je al favoriete gemeenten of streken om op te treden?

“Ik kom nu wel eens op plekken waar ik nog niet eerder ben geweest. En ik kom wel eens in een dorp of gemeente waar ik toch een beetje van schrik. Of waar ik me in ieder geval afvraag hoe de avond zal verlopen. Maar dan blijken de mensen in de zaal altijd waanzinnig leuk en enthousiast. Sowieso loopt het voor mij in steden wel iets gemakkelijker, omdat het publiek wat jonger is. Maar ik merk ook dat ik het in de Brusselse rand altijd wel leuk heb. Mijn show gaat natuurlijk over Vlaanderen, en daar, met die grote stad op de achtergrond, slaat dat wel aan.”

Nog tot begin oktober speelt Jan Jaap van der Wal zijn voorstelling ‘III-ième’. Info en tickets: livecomedy.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier