Ontbijtbabbel met presentatrice Julie Van den Steen: “Ik ben niet het type dat een all-inclusive vakantie boekt”

Met de grote vakantie nu goed en wel onderweg, raken de tv-zenders ook stilaan in ietwat gezapige zomermodus – behalve voor de sportliefhebbers wellicht. Al is dat zonder VTM en Julie Van den Steen gerekend, die vanaf morgen een nieuw seizoen van ‘Vakantiehuis For Life’ presenteert.

“Het was beter weer dan vorig jaar”, blikt Julie terug op de opnameperiode van Vakantiehuis For Life , maar aan het concept – vijf koppels toveren een chalet om tot de vakantiewoning van hun dromen – werd niet gemorreld. Gelukkig maar, want zo’n verbouwprogramma met zomers tintje is tussen al die wieler- en andere sportuitzendingen welgekomen. “Het was weer een hele leuke periode. Ik had hetzelfde kampgevoel als vorig jaar, waarbij ik weer de kampleidster was, die probeerde te helpen waar kon. Vooral met de emoties van de deelnemers, want die waren vaak heftig.”

Is dat voor jou ook zo heftig, zo’n opnameperiode?

“Minder, want ik moest niet starten aan het avontuur zonder bed of sanitair. Bovendien moest ik daar zelf niet een maand aan één stuk aanwezig zijn. Eerder drie of vier dagen per week, waardoor ik dus heel wat kilometers moest vreten tussen mijn woonplaats Gent en Durbuy, waar de chalets staan. Twee uur heen, twee uur terug. Dat had als voordeel dat ik plots tijd had om vrienden en familie te bellen. Bovendien overviel me daar in Durbuy geregeld een soort vakantiegevoel.”

Hoe zit het met jouw nood aan vakantie?

“Sinds ik bij VTM begonnen ben, in 2019, heb ik eigenlijk altijd doorgewerkt. De enige vakantie die ik had, was vijf dagen Italië vorig jaar, waarvan ik er twee in de auto heb doorgebracht. Ik heb dus wel nood aan rust momenteel. Ik heb dat enkele weken geleden ook tegen mijn omgeving gezegd: ik ga deze zomer eens een week of twee voor mezelf nemen. Even resetten, de knop omdraaien, ook om zelf weer geïnspireerd te raken. Ik heb de indruk dat ik de laatste tijd wat sneller geagiteerd ben dan anders. Een verandering van omgeving zal in ieder geval geen kwaad kunnen.”

Reis je eigenlijk graag?

“Op zich wel. Heel graag. Maar ik zal niet een hele dag aan het strand of aan een zwembad liggen. Ik ben niet het type dat een all-inclusive vakantie zal boeken, om dan een week lang in hetzelfde resort door te brengen. Ik wil dingen kunnen doen op vakantie: hiken, stadjes bezoeken, de omgeving verkennen. Vroeger, in mijn studententijd en wat later ook nog, ging ik altijd met de rugzak op reis. Nooit naar één punt, altijd onderweg. Nu zou ik perfect gelukkig zijn met een week in één AirBnB of hotel, maar ik heb dus wel een bed nodig. Met tentje en matje eropuit trekken, daar ben ik te oud voor geworden. (lacht)

Ik vind het eigenlijk wel fijn om ouder te worden”

Heb je dankzij ‘Vakantiehuis For Life’ een hernieuwde liefde voor de Ardennen gevonden?

“Hernieuwd niet, want ik was op enkele scoutskampen na eigenlijk nog nooit in de Ardennen geweest. Ik moet toegeven dat mijn beeld van de Ardennen flink veranderd is sinds ik dit programma presenteer. Durbuy is een heel klein maar schattig stadje met prachtige natuur eromheen en waar van alles te beleven is. Ik dacht dat er in de Ardennen eigenlijk niets te doen was, ik dacht bij de Ardennen aan worst en de geur van oude, natte washandjes, en jezelf wassen in de beek. (lacht) Dat waren mijn herinneringen aan de Ardennen. Ondertussen heb ik mijn mening bijgeschaafd. Ik ben nu wel onder de indruk, ja. In het huisje van de winnaars van vorig jaar zou ik heel graag een vakantie doorbrengen.”

Ben jij een festivalchick? Ik zag op je Instagram dat je vorige week naar een muziekfestival bent gegaan. Kun jij daar eigenlijk nog normaal rondlopen zonder constant aangeklampt te worden?

“Dat valt eigenlijk enorm mee, met dat aanklampen. Ik denk dat de mensen mij misschien niet leuk genoeg vinden om aan te klampen. (lacht) Ik let er ook niet zo op als mensen staren. Mijn vrienden hebben daar volgens mij meer last van, zij zien dat sneller. Maar meestal zijn de mensen heel vriendelijk, en als ze dat niet zijn, zal ik hen dat wel laten weten. Of misschien kom ik niet genoeg buiten en heb ik er daarom geen last van. (lacht) In ieder geval hoop ik deze zomer naar Pukkelpop te gaan, dat is mijn favoriete festival. En ik zal waarschijnlijk een paar dagen Gentse Feesten meepikken. Al vind ik het sinds corona toch een stuk enger om in zo’n mensenmassa op te gaan. Daar krijg ik letterlijk ademnood van.”

Je wordt eind deze maand 30. Alvast proficiat! Hoe voelt dat?

“Goh, ik vind het eigenlijk wel fijn om ouder te worden. Ik ben een stuk rustiger dan vier of vijf jaar geleden. Ik heb enorm veel geleerd de afgelopen jaren. Dus ik heb niets tegen dertig worden.”

Misschien is het wel zo’n moment om eens terug te blikken. Ben je trots op waar je staat?

“Best wel. Niet enkel op mijn carrière trouwens, want dat is voor mij niet het belangrijkste. Ik denk dat veel mensen een beeld van me hebben dat ik enorm carrièregericht ben, maar eigenlijk is het omgekeerde waar. Ik ben te weinig bezig met de volgende stap in mijn carrière. Maar ik ben wel trots op wat ik al gedaan heb. Ik ben op mijn 21ste heel snel volwassen moeten worden, toen ik een maand nadat ik afstudeerde bij MNM kon gaan werken. En dus elke dag om 3 uur ’s morgens op moest. Je moet weten dat mijn bijnaam in het studentenleven ‘Zatte Julie’ was, en ik vooral uit was op veel plezier maken. Die job bij MNM was een spoedcursus volwassen worden. Nu is er wat meer evenwicht in mijn leven, heb ik de indruk. Ik doe nu vooral mijn goesting.”

‘Vakantiehuis For Life’, elke maandagavond om 20.25 uur bij VTM.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier