Uittip: 5 musea op kindermaat

Heel wat musea laten het jonge volkje de handen uit de mouwen steken. Niet alleen kijken, maar ook aanraken en proberen. Musea saai voor kinderen? Niet dus! We zetten enkele gekende en minder gekende plaatsen in de kijker waar kinderen vooral mogen ‘doen’. Een eigenzinnige selectie.

Het Kindermuseum

The place to be waar kinderen welkom zijn, is het kindermuseum in Elsene. Hier vind je geen computerschermen of videogames terug. Wel prachtige decors, houten spelletjes en inleefmomenten die alle zintuigen prikkelen. Een echt ‘doe’-museum waar kinderen te wereld rondom zich nog beter leren kennen en begrijpen door dingen aan te raken, te kijken, te ruiken en te luisteren. Elke tentoonstelling is interactief en speels en stimuleert dialoog en spel tussen ouders en kinderen.

www.kindermuseum.be

Hindrodoe – de wereld van het water

Trek je labojas aan en ga op ontdekken in dit dolfijne museum in herentals. Duik in de doe-opdrachten, vertrek op speurtocht en los mysteries op. Lanceer je eigen waterstofraket, vlieg de ruimte in met Frank De Winne of creëer een gigantische draaikolk. Na een bezoekje aan Hindrodoe heeft water geen geheimen meer voor jou.

www.hidrodoe.be

Het MOT – technieken van verleden en heden

Voor kinderen die geboeid zijn door het verleden én techniek, is het Mot in Grimbergen een echte aanrader. Hier kun je jezelf onderdompelen in de wereld van oudere technieken. In dit museum staat beleven centraal en hoef je je handen niet thuis te houden. Integendeel, je mag er zelf aan de slag. Kruip in de huid van een timmerman of een wagenmaker. Ontdek hoe een waterpas werkt en kijk of je een wiel of een ton in elkaar kan knutselen. De smid, de molenaar, de imker en de houtbewerker tonen je graag hoe het moet. Molly de Mot neemt je ook graag mee op sleeptouw doorheen het museum en op de speelzolder zijn kinderen volledig de baas.

www.mot.be

De wereld van Kina

De wereld van Kina is een prachtig natuurmuseum voor kinderen en jongeren in het hartje van Gent. Treed in de voetsporen van een geoloog, duik in de magische wereld van de paddenstoelen, laat de spinachtigen je verleiden (of niet niet!) van een paddenstoel en ga terug in de tijd met de dino’s.

dewereldvankina.stad.gent

Het MIM – klinkt als muziek in de kinderoren

In het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) maak je kennis met een enorme hoeveelheid snaar-, strijk-, blaas- en andere instrumenten. Een doe-boekje boordevol opdrachten leidt je door de wondere wereld van de muziekinstrumenten. In Het Atelier is kan je de instrumenten op een heel concrete manier leren kennen. Je mag ze aanraken zodat je de trillingen en de materialen kan voelen. Je kan ze tot leven brengen door verhalen op muziek te zetten, je mag plezier aan ze beleven en spelen met klanken en kleuren. En afsluiten doe je met een drankje op het terras op de bovenste verdieping, goed voor een adembenemend uitzicht.

www.mim.be

 

(Tekst: Mieke Vercruijsse  – Beeld: Kindermuseum)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier