Ontbijtbabbel met zanger Sam Gooris: “Als mijn vrouw iets overkomt, ben ik verloren”

Twee weken op reis met het hele gezin, dat hadden Sam Gooris – en bij uitbreiding Kelly Pfaff, Shania en Kenji – nog nooit gedaan. In het nieuwe VTM 2-programma ‘Expeditie Gooris’ gaat het vrolijke viertal op roadtrip door Europa. “Maar vraag me niet waar we overal zijn geweest. Ik ben geen dappere in aardrijkskunde.”

Aan de toog van brasserie De Roode Leeuw in zijn hometown Brasschaat nipt Sam Gooris van een koffie, terwijl hij het personeel en elke klant die binnenkomt vriendelijk begroet. Als een praatje slaan een olympische discipline zou zijn, was het goud ongetwijfeld voor Sam. “Je kunt je niet voorstellen hoezeer ik dit gemist heb in coronatijden. Ik vertoef graag onder de mensen. Als ik naar de supermarkt mocht gaan, was ik zo blij als een kind dat naar Plopsaland ging. In elke rayon ging ik wel een ‘klapke’ doen.”

Laat het ons eerst even over ‘Expeditie Gooris’ hebben. Blijkbaar is dat jullie eerste echte gezinsreis.

“Dat is ook zo. Toch erg dat Shania en Kenji zo groot moeten zijn om voor het eerst echt op vakantie te gaan. We zijn wel eens vijf dagen ergens geweest, in Barbados geloof ik, voor De Pfaffs . Maar van zodra de kinderen schoolplichtig waren, kenden Kelly en ik in de schoolvakanties altijd de drukste periodes. Een gezinsvakantie kwam er nooit van. Kelly is wel eens een week met de kinderen naar Zwitserland gegaan, herinner ik me. Maar een vakantie van veertien dagen met het hele gezin, dat was nieuw.”

En welke landen hebben jullie nu allemaal gedaan?

“Ik weet niet of ik daar al veel over mag vertellen. Ik weet het ook niet helemaal. Mijn vrouwke had dat allemaal geregeld, voor mij was alles een verrassing. We zijn in ieder geval in München vertrokken. Daar heeft Kelly 7 of 8 jaar van haar jeugd doorgebracht. Dat vond ik ook meteen een van de tofste haltes van onze roadtrip. Maar we zijn naar zoveel indrukwekkende plaatsen geweest. In Oostenrijk zaten we in een heel mooi dorpje, Slovenië was prachtig, Kroatië ook, en dan zijn we nog naar Italië gegaan. Daar was ik ook nog niet vaak geweest. Ik was heel aangenaam verrast door dat land.”

Stoorde het jullie niet dat er zoveel jaar na ‘De Pfaffs’ weer constant camera’s op jullie gericht waren?

“Maar nee, het klikte direct met het team dat ons volgde. Na een dag voelden ze al aan als kameraden. Onze voorwaarde was ook dat het allemaal niet geregisseerd mocht aanvoelen. Alles moest spontaan gebeuren, wij zijn ook geen acteurs. Dat was eigenlijk ook al zo bij De Pfaffs . De camera’s volgden wat wij deden, meer niet.”

Over ‘De Pfaffs’ gesproken: ook die reeks is opnieuw op televisie. In de kranten stond dat jullie daar niet zo blij mee waren.

“Ik lig daar zelf niet wakker van. Ik weet dat het op tv kwam, dan een tijdje stillag en nu weer terug is. Ik zie het soms passeren op televisie, en mijn vrouw en kinderen kijken er wel eens naar. Af en toe kijk ik zelfs mee. Ik vind dat nog wel tof om terug te zien. Maar sommige dingen liggen voor de rest van de familie wat gevoeliger, zoals den Bompa. Mijn schoonbroer Dave wil liever ook wat uit de picture blijven, wat ik ook begrijp. Maar mij persoonlijk maakt het niks uit.”

Wat opvalt, zowel in ‘De Pfaffs’ als zoveel jaar later in ‘Expeditie Gooris’, is dat de band tussen jou en Kelly nog ongelooflijk sterk is. Wat is jullie geheim?

“Mijn vrouwke is nog altijd mijn alles. Ze is mijn beste vriend, we maken ongelooflijk veel plezier samen. We kunnen wel klinkende ambras maken, maar gaan nooit met ambras slapen. We kunnen elkaar ook niet missen. Ik zie haar nog liever dan vroeger. Ik mag echt mijn ‘pollekes’ kussen met zo’n vrouw. En met mijn kinderen ook. Ik heb mijn vrouw ook echt nodig, want ik kan zelf bijna niks. Als haar iets zou overkomen, ben ik verloren. Kelly doet mijn management, ze stuurt me mijn agenda door, ze regelt de boekhouding, het huishouden, … Ik weet niet eens hoeveel ik voor een optreden vraag. Ik weet zelfs niet hoeveel er op mijn rekening staat. Man, ik kan nog geen pizza in de oven steken. Dat is allemaal niet van niet willen, maar van niet kunnen.”

Geluk in de liefde en eigenlijk ook geluk met je carrière, toch?

“Absoluut, makker! Zonder showbusiness was er niks van mij terecht gekomen. Ik heb al ontzettend veel geluk gehad in mijn leven en daar ben ik ook iedere dag dankbaar voor.”


Expeditie Gooris, elke dinsdag om 21.40 uur bij VTM 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier