Ontbijtbabbel met zangeres Silvy De Bie: “Ik verlies langzaam mijn gehoor, een nachtmerrie”

Na bijna anderhalf jaar van gefrustreerd thuis zitten en vechten tegen de moedeloosheid, is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor Silvy De Bie. Eind juli mag de sympathieke Sylver-zangeres weer de bühne op. “Ze zullen me straks van het podium moeten sleuren.”

In de prachtige bar van het Antwerpse suitehotel De Gulde Schoen staren Silvy De Bie en ikzelf naar de haast overdadige (maar indrukwekkende) ontbijttafel. Nog voordat ik mijn eerste vraag heb gesteld – over haar eerste optreden eind deze maand – laat de beroemde zangeres een bommetje vallen. “Ik leid al vier jaar aan otosclerose, een genetische aandoening waarbij de botjes in mijn oor verkalken. Het afgelopen jaar is mijn gehoor daardoor drastisch achteruitgegaan. Normaal gezien zou ik rond deze periode geopereerd worden, maar omdat ik nu weer mag gaan optreden, na zo’n lange tijd van inactiviteit, hebben we beslist om de operatie uit te stellen tot begin 2022. Want ik moet daar twee maanden van revalideren. Als die operatie slaagt, krijg ik mijn gehoor terug. Nu is het alsof ik constant met water in mijn oren zit. Alsof ik in een visbokaal leef. Ik hoor mezelf heel luid, waardoor ik nu altijd zachtjes praat. En ik hoor anderen slecht, vooral lage stemmen. Maar de stilte is eigenlijk het ergst, die hoor ik het luidst in mijn hoofd. Alsof er een zware stoomboot voorbijvaart. Vrolijk word je daar niet van. Bovendien is zo’n operatie niet zonder risico. De angst zit er wel in bij mij.”

Dus dit kwam er nog eens bovenop in heel die coronaperiode.

“Klopt, dat maakte het nog moeilijker. Ik zit nu al bijna anderhalf jaar thuis, zonder doel in mijn leven, zonder sociaal contact. Ik kon niet doen wat ik zo graag wilde: zingen en entertainen. Ik heb heel wat dipjes gehad, al zal ik niet de enige zijn die heeft afgezien in coronatijden. Ik ben heel ambitieus en als je dan verplicht stil moet zitten, word je zot. De dag dat ik weer op het podium mag kruipen, zullen ze mij eraf moeten sleuren. Die show van anderhalf uur is dan veel te kort, dat weet ik nu al. Ik was in de lockdown trouwens ook vijf kilogram bijgekomen, wat heel veel is voor iemand van mijn lengte. Maar ik heb me vrij snel herpakt en ben nu volop aan het trainen. Dat geeft dan wel weer positieve energie. De coronaperiode was trouwens niet helemaal verspilde tijd: ik heb ook nieuwe muziek geschreven, die we momenteel opnemen. Dus hopelijk komen er nog een paar coronahits uit.”

Op 30 en 31 juli sta je met Sylver op de ‘Night of the Proms Summer Edition’. Het startschot voor een drukke tweede helft van het jaar?

“Ik hoop het! Er is trouwens nog net een nieuw optreden toegevoegd aan onze agenda, op 23 juli, ook ergens aan zee. Het begint nu dus allemaal. Het wordt vooral tijd dat we onze allereerste show van 20 jaar Sylver kunnen spelen. Vorig jaar in maart stonden we klaar om ons jubileum te vieren, maar konden we uiteindelijk geen enkele show spelen. Nu komen de boekingen langzaamaan terug, al moeten wij nog afwachten of we ook naar het buitenland mogen. Want Sylver is nog altijd heel populair in Duitsland, Spanje en Oost-Europa. Wij zijn ook geen band om in bubbels van een paar man, met respect voor social distancing, naar te kijken. Ons publiek kan niet blijven zitten als wij optreden. Bij ons is het echt een feestje. Dus het wordt nog even afwachten om te zien hoe groot dat feestje precies wordt.”

De dag dat ik weer op het podium mag kruipen, zullen ze mij eraf moeten sleuren”

Je bent begin dit jaar 40 geworden. Toch blijft dat nachtleven je aantrekken?

“Sylver is mijn passie, zo simpel is het. Ik ben ooit vier jaar gestopt omdat ik het even beu was, maar op den duur voelde ik heel hard aan dat ik het gelukkigst ben op een podium. En dat nachtleven neem je er dan bij. Als we in België optreden, valt dat allemaal nog wel mee. Dan kun je in je eigen bed slapen en de dag erna uitslapen. In het buitenland is dat wat zwaarder, met slapen op hotel, wachten in luchthavens. Als je dan op maandagochtend om 6 uur op moet voor je dochter, is het met kleine oogjes. Maar dat neem ik erbij. Ik doe wat ik graag doe, ook al maakt het me soms doodmoe.”

Ben je trouwens al ingeënt?

“Nog niet, maar omdat het mijn ticket naar vrijheid is, ga ik het wel laten doen. Al zit ik er eerlijk gezegd niet echt op te wachten. Ik laat liever niet van die dingen in mij spuiten, ik laat liever de natuur haar gang gaan. Als je zelf gezond leeft, kom je volgens mij al een heel eind. Maar ik vrees dat ik niet kan weigeren, zeker niet als ik nog in het buitenland wil optreden. Dus ik ga er niet te veel over nadenken, ik heb wel grotere problemen dan zo’n vaccin.”

Tickets voor Sylver op Night of the Proms via summeredition.notp.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier