Onze fit & gezondexperte Claudia Van Avermaet geeft tips voor het maken van een gezonde brooddoos: met extra power terug naar school.

Het is zover, de vakantie zit erop en iedereen moet weer vroeg uit de veren. Ook de ouders staan dan vaak een beetje vroeger op, want voor veel mama’s en papa’s is het vullen van de dagelijkse brooddoos een hele klus. Gelukkig zijn er veel manieren om een lekkere en tegelijk gezonde lunch mee te geven.

Ik ben het niet zeker, maar volgens mij staat de klassieke boterham met choco of kaas nog steeds op nummer één om mee te geven met de kinderen. En daar is niks mis mee, maar je kan ook eens proberen om je kinderen leuke alternatieven aan te bieden. Zo leren ze iets anders kennen en kunnen ze proeven van nieuwe smaken.

Enkele ideetjes voor een ‘Power’ brooddoos:

Een koude wrap . Hier kan je oneindig mee combineren. Ik denk aan gerookte zalm, kipfilet met salade en groentjes of je eigen zelfgemaakte hummus.

Een eiermuffin .

Probeer eens kleine pannenkoekjes te maken in verschillende smaken zoals vanille, banaan of chocolade. Je kan deze op voorhand klaarmaken en invriezen.

Een hardgekookt eitje met een pastasalade en een paar blauwe bessen.

Crackers met plakjes komkommer, kaasblokjes, rozijnen en stukjes kip of kalkoen.

Mini-cereals met melk of granola met yoghurt.

Naast de lunch mag je natuurlijk ook een gezond tussendoortje meegeven.

Voorbeeldjes voor power Snacks op school:

Energieballetjes gemaakt van noten en dadels .

Nootjes en/of rozijntjes .

Havermoutkoekjes.

Blauwe bessen en een stukje pure chocolade .

Bloemkoolroosjes .

Ananas met cacaonibs.

Lust je kind niet zo graag fruit alleen, dan kun het eens combineren met een notendipje .

Groentenspiesjes gemixt met mozzarella.

Bananenbrood .

Kleine wortels of komkommer .

Chocolade-eierkoek .

Snicker bliss balls.

Drinkt je kind te weinig op school, maak dan eens samen een aardbeienlimonade. Wie weet lusten ze dat wel? Het helpt alleszins als ze het zelf hebben gemaakt.

Goede voorbereiding

Meer dan inspiratie genoeg dus voor het vullen van een power lunchbox. En nu weet ik dat dat allemaal veel werkt lijkt, maar met een goede planning is dit zeker te doen. Probeer het eens uit en neem een halve dag, bijvoorbeeld zondag, de tijd om samen met je kinderen een aantal zaken voor te bereiden. Laat ze helpen en meekoken: ze vinden het geweldig en proeven zo veel sneller nieuwe dingen.

Je kan dan enkele gerechtjes maken om in te vriezen. De avond voordien haal je die uit en ’s morgens kan je het meegeven. Cupcakes, koekjes of muffins kan je perfect invriezen. Een andere gemakkelijke optie is om ’s avonds wat extra eten te bereiden. De restjes geef je ’s anderendaags mee naar school.

Wil je het eerst eens uitproberen, hieronder het receptje voor Snicker bliss balls. Amper 10 minuutjes werk, maar wel keilekker. Ideaal om mee te starten.

Receptje Snicker bliss balls

(uit het boek Dagelijkse Portie Power in 30 min)

10 à 12 balletjes.

Werk: 10 minuten.

75 g walnoten.

40 g pindanoten.

6 geweekte medjooldadels

20 g cacao.

1 theelepel vanille-extract.

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde massa. Maak er balletjes van en plaats ze in de ijskast.

Deze snicker bliss balls zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook nog eens klaar in een handomdraai. Ideaal voor kinderen en voor ouders dus.
Deze snicker bliss balls zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook nog eens klaar in een handomdraai. Ideaal voor kinderen en voor ouders dus.

Meer inspiratie vind je op www.thepowerloft.me

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier