Onze interieurexpert Bart Appeltans over de nieuwe trend biofiel design: haal je inspiratie uit de natuur

Een nieuwe trend die momenteel de interieurwereld inspireert, is het biofiel design. Onze verbondenheid met de natuur is sterker dan ooit tevoren! Onze huidige maatschappij, de verstedelijking en klimaatproblematiek doet ons steeds meer inzien hoe belangrijk de natuur voor ons is. En dat mag ook tot uiting komen in ons interieur.

Biofilie betekent letterlijk ‘houden van het leven’. De natuur heeft een enorme aantrekkingskracht op de mens. We laden onszelf emotioneel op in de natuur. Ik geloof er sterk in dat de coronapandemie ons aan een versneld tempo dit hernieuwde inzicht heeft gegeven. Een nieuwe generatie ontwerpers staat klaar om op een andere manier te gaan ontwerpen om onze steden en woningen vorm te geven. Naast het energiezuinig maken van onze gebouwen, dient er dus zeker een tweede missie te zijn om het renoveren en bouwen van onze woningen te benaderen. Naast het technische aspect speelt ook het belevingsaspect een grote rol, en zeker het effect hiervan op ons mentale welzijn.

Wat geeft je een goed gevoel of een glimlach op je gezicht? Wat zoek je op als je even rust wil? Inderdaad, de natuur! De geur van bloemen, vers gemaaid gras, de geur van een bos op een herfstige ochtend. Natuur en natuurlijke materialen zijn tactiel, geven ons geur en kleur, en werken kalmerend op ons gemoed. Een betonnen wand, een asfalt weg of een gladde stenen muur geven ons niet diezelfde emotie en creëren geen natuurlijke ontspannende omgeving. Zowel binnen woonprojecten als kantoor- en werkomgevingen zien we de laatste tijd een enorme bewustwording hoe belangrijk het is om de natuur en natuurlijke materialen te integreren in onze dagelijkse omgeving. Studies wijzen uit dat het creëren van natuurlijke omgevingen om in te werken of leven het algemene mentale welzijn kan verbeteren.

Huis vol planten

Ben je momenteel zelf bezig met het uitwerken van een concept voor je woning of werkplek, dan is het een ideaal moment om hierbij stil te staan. Het binnenbrengen van zoveel mogelijk daglicht, het integreren van een patio of een extra dakraam in je bijbouw steken, zijn waardevolle elementen. Het binnen-buitengevoel kan je vergroten door een vaste plantenbak te laten doorlopen vanop je terras tot binnen in de woning. Of je kan natuurlijk ook extra kamerplanten in huis halen.

Natuurlijke patronen, ruwe natuurlijke materialen, en natuurlijke en organische vormen werken positief op ons humeur. Maar ook kleuren die veel in de natuur voorkomen geven ons doorgaans een rustgevender gevoel. De huidige trends van organische vormen, planten en groentinten in het interieur en het gebruik van veel minder artificiële materialen zijn een duidelijke eerste vertaling van biofiel design. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons hierin nog gaat brengen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier