Otto-Jan Ham weer aan de slag als quizmaster in ‘De campus cup: “Ik ben me bewust van het fortuin dat mij komt aangewaaid”

Nadat Otto-Jan Ham de maandagavond op televisie al had geclaimd – met de hulp van Jani Kazaltsis in ‘Viva la Feta’ (Play4) – doet hij er nu nog een schepje bovenop. Morgenavond geeft de sympathieke presentator namelijk het startschot van seizoen 5 van ‘De campus cup’ (Eén). “Ik ben me wel degelijk bewust van het fortuin dat mij komt aangewaaid en van de kansen die ik krijg.”

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup? Naar het antwoord op die vraag gaat Otto-Jan Ham vanaf morgenavond op zoek. Onder zijn deskundige leiding nemen 34 teams uit de meest diverse opleidingen het tegen elkaar op met als ultieme doel de felbegeerde trofee van de studentenquiz. “Ik ben heel trots op het feit dat we nu al aan jaargang 5 zitten. Het was ooit begonnen als iets dat ik wel even zou doen, waar ik niet specifiek om gevraagd had. Ik was de laatste die dacht dat dit – het quizmasterschap – iets voor mij zou zijn. Maar kijk, De campus cup leeft nog steeds; we zijn zelfs overgestapt van Canvas naar Eén. En het programma heeft alles in zich om nog wel een paar jaar door te gaan. Dat zou ik heel fijn vinden, zelfs al zou het zonder mij zijn.”

Dat wil toch niet zeggen dat dit jouw laatste seizoen is?

“Daar kan ik niet op antwoorden, omdat ik daar helaas geen zeggenschap over heb. Zulke zaken worden beslist op het allerhoogste niveau. (lacht) Maar wat mij betreft: ik ga graag nog een paar jaar door!”

Je bent immers een volleerd quizmaster geworden.

“Goh, dat zou je denken na al die jaren. Ik mag hopen dat ik iets handiger ben geworden, maar het blijft een ingewikkelde klus. Maar ik wil niet bescheiden doen: die taak gaat me wel af. Het is een aparte job, maar heel leuk om te doen. Fijn om constant al die verschillende balletjes in de lucht te moeten houden. Als quizmaster moet je niet alleen de juiste vragen stellen, je moet tegelijkertijd aandacht schenken aan de kandidaten, leuke grapjes bedenken, de score bijhouden, … Het vergt wel wat van het brein.”

Ik heb altijd gedacht dat een job in het onderwijs de ultieme move zou zijn”

Ondertussen ben je op maandagavond ook te bewonderen in het tweede seizoen van ‘Viva la Feta’. Ik geef toe: ik ben fan.

“Dat is fijn om te horen. Ik denk dat we met Viva la Feta de juiste snaar weten te raken. Wat ik ook hoor, is dat er een fijn vakantiegevoel in het programma zit dat het heel aangenaam maakt om naar te kijken. Het straalt vakantie en gemoedelijkheid uit. We gaan niet geforceerd op zoek naar die ene ontboezeming of traan bij onze gast. Alles gaat vanzelf in Viva la Feta, aan het tempo van een zomervakantie.”

Ik kan me ook voorstellen dat je tijdens zo’n opnameperiode behoorlijk wat lol hebt. Jani en jij zijn – ondanks al het gekibbel – twee handen op een buik.

“Sowieso wordt er veel lol gemaakt, maar dat probeer ik in al mijn programma’s wel te doen. Anders heeft het weinig zin, vind ik. Ik ben op een leeftijd gekomen waarop ik iets moet maken waar ik mijn ziel in kan steken. Dat geldt dus ook voor Viva la Feta. Als wij van een gast verwachten dat hij of zij zich blootgeeft in onze Griekse villa, dan kan ik alleen maar mijn stinkende best doen om iets terug te geven. En dat lukt alleen als je veel plezier hebt in wat je doet.”

Zijn daar nog nieuwe seizoenen in zicht?

“In principe kun je daar lang mee doorgaan. Interessante gasten zijn er genoeg. De enige vraag die wij ons moeten stellen is: wanneer hebben we genoeg van het eiland gezien? Het is heel tof dat wij in seizoen 2 het eiland en de bewoners beter hebben leren kennen – en dat is ook absoluut een meerwaarde dit seizoen – maar je komt dan ook wel op het punt: hoe hou je dit fris? In ieder geval, als het aan Jani en mezelf zou liggen, gaan we door!”

Je bent 44, hebt eigen tv-programma’s, radioprogramma’s, een band. Blik je wel eens vol fierheid terug op wat je bereikt hebt?

“Dat probeer ik wel. Maar als je de hele tijd bezig bent aan nieuwe projecten, is het moeilijk om op de rem te gaan staan. Dat klinkt als een cliché, maar het is de waarheid. Ik probeer me voor te houden dat het morgen gedaan kan zijn. En op zo’n moment moet je snel kunnen schakelen. Ik heb altijd gedacht dat een job in het onderwijs de ultieme move zou zijn. Voor veel mensen zou dat aanvoelen als een stap terug, maar ik zou dat als een stap opzij zien. Een zotte move. Misschien komt het er ooit wel van.”

Hoe zit het eigenlijk met je muzikale carrière? Ik heb jou vorig jaar op de Lokerse Feesten en op Pukkelpop zien optreden.

“Muziek is altijd het belangrijkste geweest in mijn leven. Ik ben ook al veel langer met muziek maken dan met radio of tv maken bezig. Daarom ben ik zo blij dat er nu meer ruimte is voor muziek. Vermoedelijk zal het nooit mijn voornaamste bezigheid worden, maar ik wil die wereld wel meer exploreren. Zo ben ik nu een minitourneetje aan het doen met Jan De Smet en Clara Cleymans, als vervanger van Mauro Pawlowski. Voor zulke projecten is er nu ruimte. En als ze me ooit vragen om in de spits te gaan spelen bij pakweg PSV, dan zal ik dat toch ook wel overwegen. (lacht)

‘De campus cup’, van maandag tot en met donderdag rond 21.30 uur op Eén.

‘Viva la Feta’, elke maandagavond om 21 uur op Play4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier