Verrassend: dit experiment toont hoe ingrijpend een klein beetje slaaptekort al is

Dat een goede nachtrust het geheim is voor een goede gezondheid en een fris uiterlijk, weten we ondertussen. Maar hoe groot de impact is van slechts 2 uurtjes per nacht minder slapen wel is, dat blijkt toch wel verrassend.

slaap2De 46-jarige Sarah Chalmers uit het Verenigd Koninkrijk nam deel aan een experiment van de Londense Sleep School rond slaaptekort. Bij de start van het experiment analyseerden de wetenschappers de conditie van de huid van Sarah met behulp van een scan. En verrassend: na afloop van de eerste week van het onderzoek – toen Sarah niet veel mocht slapen – was haar huid er veel slechter aan toe dan verwacht, met grove poriën en een grauwe kleur.

Ik zag er veel ouder dan mijn 46 jaar”, vertelde Sarah aan de Daily Mail. “Ik had kringen onder mijn ogen, mijn huid zag er bleek uit en de grootte van de poriën waren bijna verdubbeld! Er verschenen ook pukkeltjes op mijn kin. Daarnaast voelde ik me snel moe en was ik prikkelbaar, emotioneel en vaak ook erg onhandig en vergeetachtig.”

Tijdens het eerste deel van het experiment sliep Sarah niet meer dan 4 uur per nacht (van 2 uur ’s nachts tot 6 uur ’s morgens). Zelf zei ze dat ze zich niet echt vermoeid voelde, hoewel ze wel nood had aan extra rust. “Vooral tijdens de namiddag had ik het gevoel alsof ik een kater had”, zei ze.

Tijdens de tweede fase van het experiment mocht Sarah een week lang tot 6 uur per nacht slapen. Tegen het midden van die week, merkte ze dat ze veel sneller moe werd. Ook had ze veel meer zin in zoete dingen en was ze prikkelbaar.

fml-sleep project sarah chalmers day 2“Een gebrek aan slaap leidt tot de productie van het stresshormoon cortisol“, aldus de artsen. “Dat maakt een persoon prikkelbaar. Onvoldoende slaap zal ook de productie van huidtalg activeren, wat huidproblemen tot gevolg heeft. Slaapgebrek zal verder nog de productie van groeihormonen afremmen, wat nefast is om het lichaam voldoende te laten herstellen en recupereren. Iemand die niet voldoende slaapt, heeft een minder weerbaar immuunsysteem en zal ook vlugger ziek worden.”

sarah chalmers lard as moisturiser john godwinTijdens de laatste fase van het experiment, mocht Sarah haar normale slaapschema volgen. Ze sliep 8 uur per nacht, en de positieve resultaten waren al vlug zichtbaar: haar huidproblemen verdwenen, ze was minder prikkelbaar en voelde zich goed uitgerust en alert. Ze zag er meteen ook veel jonger uit.

Meer lezen over slaap en een goede nachtrust:

7 tips om sneller in slaap te vallen

Tijd voor een dutje!

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier