Tv-maker Tim Van Aelst openhartig: “Mijn lichaam betaalde de tol voor tien jaar keihard werken”

Televisiemaker Tim Van Aelst – u weet wel: de man met de drie Emmy’s – treedt zelf niet zo vaak op de voorgrond, maar voor de digitale radiozender Willy maakte hij graag een uitzondering. “Muziek is mijn alles, ik ben echt bezeten. Al neem ik binnenkort weer even afscheid van Willy om me op een nieuw fictieproject te storten.”

In de kantoren van productiehuis Shelter loopt een schaars geklede oude man luidruchtig zijn tekst te oefenen. Ik herken onmiddellijk de stem van Jens Dendoncker, die blijkbaar zijn laatste draaidag voor het derde seizoen van ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ ingaat. Incognito dus. Maar ik ben niet naar Antwerpen gekomen voor Jens, wel voor zijn baas Tim, die zich nu al een aantal weken radiodeejay mag noemen. Een wel zeer gepassioneerde radiodeejay overigens. “Alles wat we met Shelter maken is doordrongen van muziek. Dat begon met Trigger Happy, daarna kwam Benidorm Bastards – met enkel deuntjes uit de jaren 60, Wat Als? met jaren 70-muziek, Safety First met enkel eighties-nummers en Studio Tarara met nineties-platen. Ik ben daar altijd maniakaal mee bezig geweest. En nu ook, voor dat ene uurtje radio per week, offer ik met heel veel liefde en passie veel te veel tijd op.”

Tijd die je eigenlijk niet hebt?

Binnenkort niet meer, want we willen nu met Shelter een nieuwe fictiereeks op poten zetten. En de allerzwaarste fase van zo’n project is de ontwikkeling van het verhaal en de personages. Het idee is er dus al, nu begint het zware werk. Ik zal al mijn tijd en energie nodig hebben om daarin te investeren. Ik neem binnenkort dus even radiopauze, om er over een paar maanden met heel veel goesting weer aan te beginnen.

Wat wordt dat voor een reeks? Een nieuwe Studio Tarara? Of mag je daar nog niks over zeggen?

Ik kan al verklappen dat het een komisch drama wordt, ergens tussen Studio Tarara en Safety First. De bedoeling is om de kijkers aan het lachen te krijgen, maar ook wel aan het denken te zetten. Of ik al acteurs in mijn hoofd heb? Nee, en dat geeft me een heel oncomfortabel gevoel. Normaal gezien heb ik altijd wel al bepaalde acteurs voor ogen, maar deze keer dus niet. Komende week staan er castings op het programma, dan zullen we wel zien. Ik zou heel graag een nieuwe Matteo Simoni ontdekken, of nog beter: een hele nieuwe garde van 25-jarig komisch talent.

Verder werk je ook nog aan het derde seizoen van ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ en zelfs ‘Wat Als?’ zou terugkeren. Hoe heb jij überhaupt nog tijd voor passies als muziek?

Voor het nieuwe seizoen van Hoe Zal Ik Het Zeggen? hebben we dus net de laatste draaidag achter de rug. Die reeks start bij VTM op maandag 2 december. Maar waar ik dus nog meer naar uitkijk, is de eindejaarspecial van Wat Als?. Er komt een extra lange aflevering van zo’n 50 minuten vol sketches over Kerstmis, Sinterklaas en de drie koningen. Met alle bekende Wat Als?-acteurs en een nieuw gezicht, Janne Desmet (Christine uit Studio Tarara, red.). Dat wordt iets eenmaligs, hoewel ik droom van nog vele nieuwe seizoenen van Wat Als?. Maar zo’n seizoen vergt gewoon te veel van ons team. Afgelopen januari tot juni heb ik helemaal niet gewerkt, omdat ik op was. Mijn lichaam betaalde de tol voor tien jaar keiharde arbeid. Ik had die maanden nodig om mezelf weer op de rails te krijgen. Ik weet zeker dat als ik niet gestopt was, dat het licht dan was uitgegaan. Je kunt lang signalen van je lichaam en geest onderdrukken, maar dat is zeer ongezond.

Wat doe je nu om jezelf te behoeden van een burn-out of erger?

Ik mediteer elke dag twintig minuten, om de geest te kalmeren. Voor mij is meditatie fitness voor het brein. Veel mensen dragen graag zorg voor hun lichaam, maar meditatie blijft nog vaak in een zweverig hoekje zitten. Terwijl het net enorm veel positieve effecten heeft. Meditatie is een absolute aanrader en kan een geweldige aanvulling zijn op reguliere medische behandelingen. Je moet er wat discipline voor opbrengen, maar het kan enorme rust en creativiteit bieden.

Gimme Shelter kan je herbeluisteren op http://willy.radio.

Hoe Zal Ik Het Zeggen?, vanaf 2 december elke maandag bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier