Onze groenman Angelo Dorny geeft tips voor het ontwerpen van jouw droomtuin
Wat is de definitie van een droomtuin, vraag ik mezelf weleens af. Want dat betekent natuurlijk voor ieder individu iets compleet anders. Ik ken mensen die heel erg blij worden van een mini stadstuintje, anderen – inclusief mezelf – hebben meer zuurstof nodig en zoeken hun geluk op het platteland. Hoe dan ook, een droomtuin is er voor iedereen. Of je nu veel of net heel weinig te besteden hebt, je kunt elke plek groener maken. Ik geef je vandaag enkele tips als je jouw tuin zelf onder handen wil nemen.
Maak gezellige hoekjes
Je kunt een tuin aanzienlijk groter doen lijken door leuke hoekjes en kantjes te maken. Een tuin waar je meteen alles hebt gezien zal uiteindelijk visueel kleiner ogen dan een plek waar je de indruk wekt dat er nog meer te zien is. Plant grote struiken, eventueel haagjes, plaats een pergola of maak gebruik van een rozenboog/klimrek om een ruimte te betreden. Zo creëer je zogenaamde tuinkamers. Die kamers zijn vaak nodig om een grote tuin vorm te geven. En zelfs in kleine omgevingen zorgen die kamers – eerder hoekjes – ervoor dat je de boel opentrekt en groter maakt. Terwijl je er in de realiteit uiteraard geen centimeter meer tuin door krijgt.
Zelf zaaien
Plantgoed kost geld. Dat is logisch, want de kweker moet een flinke inspanning voor leveren om gezonde planten te krijgen. Ben je financieel niet in de mogelijkheid om alle planten in één keer aan te kopen, dan kun je ook zelf nog aan de slag met zaaien. Hier maak ik dit jaar de combinatie. Ik koop een deel struiken en vaste planten aan, maar ga ook veel zelf zaaien. Vaste planten, maar dus ook eenjarigen. Die laatste zijn fantastisch om snel borders kleur te geven. Daarnaast bloeien dat soort planten heel uitbundig, dus volle borders en blije bijen voor iedereen. Een must-have voor iedere tuin die je nu nog kunt zaaien: cosmea of cosmos. Daar zijn intussen veel variëteiten van te vinden, maar vooral, wat een onuitputtelijke bloei. Mits het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen gaat de plant door tot aan de eerste nachtvorst.
Zwarte tuinafsluiting
Het klinkt angstaanjagend om zwart toe te voegen in een tuin. Zwart wordt vaak door veel mensen als een harde, agressieve kleur beschouwd. Dat je de muren van je woonkamer niet helemaal zwart verft kan ik helemaal begrijpen. Daar word je niet blij van. Maar buiten is dat een ander verhaal. Heb je bijvoorbeeld een saaie houten tuinafsluiting en twijfel je wat je ermee kunt aanvangen? Beits hem voor een keer zwart. Wedden dat je tuin er meteen veel leuker uitziet? Zwart geeft diepte aan een tuin, maar belangrijker nog: alles wat groen is en bloeit komt extra mooi uit.
Lang leve fruitbomen
Of boompjes, want fruit komt in heel wat maten. Heb je een grote tuin, dan kunnen hoogstammige fruitbomen een prima uitkomst zijn. Is de ruimte eerder beperkt, dan kunnen laagstammige exemplaren en zelfs leifruit de oplossing zijn. Fruitbomen zijn wat mij betreft hele goede multifunctionele planten in je tuin. Ze bloeien prachtig, vormen eetbare vruchten en krijgen in het najaar vaak een mooie bladkleur. Wat wil een tuinier nog meer?
Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tips en weetjes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier