Willy Sommers over de terugkeer van Tien Om Te Zien: “Ik vermoed dat dit een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt”

Vorige zomer ging het om een eenmalige terugkeer, nu is ‘Tien Om Te Zien’ helemaal terug, acht weken lang op zondagavond. Het meest iconische muziekprogramma aller tijden zet niet enkel jong Belgisch talent in de schijnwerpers, ook vertrouwde namen komen aan bod. En er zijn artiesten ‘uit de oude doos’ die een eenmalige comeback maken.

“De iconische tent staat klaar. Anne De Baetzelier, Willy Sommers, Laura Tesoro en Aaron Blommaert – de vier presentatoren – popelen van ongeduld. Een hele resem artiesten tekent present voor een onvergetelijk optreden. Kortom: Tien Om Te Zien is helemaal terug van eigenlijk nooit echt weggeweest! De crème de la crème van de Vlaamse muziekwereld én enkele internationale artiesten maken er één groot meezingfeest van en dat maar liefst acht zondagen lang. “Als ik afga op de massale belangstelling van het publiek tijdens de opnames, dan denk ik dat dit een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt. Al na de eerste opnamedag moest het terrein vergroot worden, van 3.000 naar 5.000 fans. En een dag later was het alweer van hetzelfde. Iedereen houdt van Tien Om Te Zien . Alle leeftijden, van piepjong tot stokoud. Prachtig om te zien!”

Hoe speciaal is het voor jou om daar na al die jaren weer te staan?

“Echt heel bijzonder. Een paar maanden geleden werden Anne en ik met een smoes naar de studio’s van Qmusic gelokt, om zogezegd de start van de Top 500 aan te kondigen bij Maarten en Dorothee. Plots kwamen die twee met goed nieuws: Tien Om Te Zien zou terugkomen, en wij zouden het opnieuw presenteren. Anne en ik stonden alle twee aan de grond genageld. We werden naar het kantoor van de directeur gebracht, waar twee glazen champagne klaarstonden. Ik had dat oprecht niet verwacht. Ik dacht dat wij de fakkel moesten doorgeven aan Laura en Aaron. Maar nu mogen we het dus met ons vieren presenteren. En ik moet zeggen dat het heel goed klikt.”

En plots sta je weer op dat podium. Voelde dat vertrouwd aan of was het toch even wennen?

“Het was alsof we nooit waren weggeweest. Het voelde aan als de dag van gisteren dat we er nog stonden. Een heel raar gevoel. Bovendien bleek dat Anne en ik ook nog uitstekend op elkaar zijn ingespeeld. Als ik een zin vergeet, vult zij me moeiteloos aan, en andersom.”

Je bent zelf natuurlijk ook een zanger. Hoe wordt de terugkeer van TOTZ onthaald door de artiesten zelf?

“Iedereen is uiteraard in de wolken. We hebben dit – op die eenmalige terugkeer vorig jaar – zo lang moeten missen. Bovendien zijn er op de openbare omroep ook nog de Zomerhit-uitzendingen. Het publiek wordt met andere woorden overspoeld door muziek deze zomer. Daar dromen de artiesten al jaren van. Natuurlijk spitsen we ons met Tien Om Te Zien nu iets meer toe op de jongere artiesten. Voor 60 of 70 procent zijn het relatief nieuwe namen zoals Metejoor & Snelle, CAMILLE, Pommelien Thijs. Maar ook heel wat gevestigde waarden passeren de revue. Bovendien hebben we elke week een artiest ‘uit de oude doos’. Een Vanda Vanda of een Opium, die voor de gelegenheid nog eens bij elkaar komen om op te treden.”

Denk je niet dat zulke bands ook weer de smaak te pakken zullen krijgen?

“Dat zou heel goed kunnen. Ik kwam Iris van Vanda Vanda na de opnames backstage tegen en ze was heel erg verrast door het succes. Dat een hit als Sunshine After The Rain nog zo massaal werd meegebruld. Iris had kippenvel. Ze had nooit gedacht dat ze zoiets nog ooit zou meemaken. Smaakte naar meer, zei ze. Dus wie weet…”

Tien Om Te Zien, vanaf vanavond elke zondag om 20.30 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier