Radiomaker en boekenliefhebber Wim Oosterlinck: “Bijna gênant om te zeggen hoeveel plezier ik op het werk beleef”

Het is wellicht een boude stelling, maar wakker worden met Wim Oosterlinck in de buurt – op de radio of in mijn geval tijdens een ontbijtinterview – doet wonderen voor het humeur. De vrolijke Qmusic-stem schreeuwt passie en enthousiasme, en doet dat sinds kort ook in een nieuwe podcast over boeken.

Dat radiomaker Wim Oosterlinck verzot is op boeken, is een publiek geheim. Een geheim dat een drietal weken geleden nog wat meer publiek werd toen hij ‘Drie boeken’ lanceerde, een uitstekende podcast waarin Wim bekende boekenliefhebbers ontvangt en hen de vraag stelt: welke drie boeken moet ik absoluut gelezen hebben? “Wie mij een beetje kent, weet dat ik boeken verslind. En op een dag dacht ik: ik wil daar iets extra mee doen. Zo is het idee van de podcast beginnen borrelen. Wie van boeken houdt, leest er meestal heel veel, maar je onthoudt vaak een paar pareltjes die je altijd bijblijven. Daar wil ik naar op zoek gaan bij mijn gasten en vooral horen waarom die boeken voor hen zo speciaal zijn.”

Welke drie boeken moet ik dan absoluut gelezen hebben volgens jou?

(lacht) Iedereen wordt altijd heel kwaad als ik die vraag stel, omdat het antwoord erop niet zo eenvoudig is. Maar Bezonken rood van Jeroen Brouwers mag zeker in mijn top drie. Ook Sapiens van Yuval Noah Harari, over de geschiedenis van de mens, kan ik warm aanbevelen. De beste non-fictie die ik ooit gelezen heb. En als derde dan Komt een vrouw bij de dokter, van Kluun. Maar ik vraag in mijn podcast natuurlijk ook naar de redenen voor zo’n top drie, naar de leesrituelen – graag ’s avonds in bed, enkel op vakantie, … – en naar hoe mijn gasten aan hun boekentips komen. Ik wil echt in het hoofd kruipen van boekenliefhebbers.

Zie jij het als een missie om meer mensen aan het lezen te krijgen?

Eigenlijk wel. Enfin, ik zou het niet erg vinden als je me een ambassadeur voor boeken zou noemen. Het is geweldig tof om mensen tot meer lezen aan te zetten. Thuis doe ik dat ook, met mijn dochter Roos (7) en zoontje Bo (3). Met Roos lees ik nu alle boeken van Roald Dahl. We hebben net De GVR uitgelezen. En ik eis daarvoor ook de exclusiviteit op. Ik wil dat niemand anders voorleest dan ikzelf, omdat ik met haar zo’n boek wil beleven. Bij Bo is het nog wat lastiger. Hij heeft graag verhaaltjes van Brandweerman Sam, terwijl ik liever boekjes van Anna aan hem voorlees. Die vind ik zelf beter (lacht).

Die podcast maak je na je dagtaak als ochtendradiopresentator. Hou je dat nog steeds makkelijk vol, die ochtendarbeid?

Ochtendradio mat je echt fysiek af, dat is een feit. Maar ik wil daar ook niet te lastig over doen, er zijn veel mensen die veel zwaardere arbeid in posten moeten doen. Bovendien is de ochtendshow van Qmusic het allerleukste radioprogramma om te maken in Vlaanderen. Ik vind het nog steeds een eer dat ik dit mag en ik geniet daar ook nog elke dag van. Ik heb in mijn carrière al verschillende programma’s gepresenteerd en op verschillende uitzenduren gewerkt, maar deze ochtendshow is gewoon het allerleukste. Het is bijna gênant om te zien hoeveel plezier wij hebben op de werkvloer, of na de uitzending bij het ontbijt in de refter. Maar af en toe mag er voor mij nog een extraatje bij, zoals het boek over mijn kinderen dat ik een paar jaar geleden schreef, en nu dus deze podcast.

Moeten we het ook over iets serieuzers hebben? Over de afschaffing van subsidies in de culturele sector of over een federale regering ofzo?

Ik wil eigenlijk wel iets zeggen over de politiek, ja. Principieel heb ik vertrouwen in de politiek, dat is mijn filosofisch uitgangspunt. Ik ben ervan overtuigd dat de overheid belangrijk is en ons politieke systeem redelijk goed werkt. Natuurlijk heeft een land als België met heel wat moeilijkheden af te rekenen, maar daar hebben we ook de mensen voor om dat te doen. Je kunt het natuurlijk niet eens zijn met bepaalde zaken, maar dat neemt niet weg dat ons politiek systeem waardevol is. En dat het dient om ons te beschermen en van onze maatschappij een goede maatschappij te maken. Ik wil leven in een wereld waarin wij zorg dragen voor elkaar. Als iemand zijn werk verliest of ziek wordt, dan is het onze taak om voor hem of haar te zorgen. Wie die mens ook is of waar hij of zij ook vandaan komt.

Drie boeken, elke dinsdag een nieuwe aflevering online, via Spotify, via elke podcast-app op je smartphone en op wimoosterlinck.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier