Zondagse kost: heerlijke pecan pie
Onze culi-experte Amylia De Schepper (www.cookameal.be) verwent ons wekelijks met een heerlijk eigen receptje van een lezer. Vandaag een receptje van Jitte (16) uit Lier.
“Tijdens het weekend breng ik steeds heel wat tijd door in de keuken. Zondag is voor mij zo veel meer dan gewoon ‘bakdag’. Het is samen met vrienden en familie genieten van vers gebak, een lekkere tasje thee of koffie en urenlang bijpraten. Oh, ik geniet altijd van al die fantastische, liefdevolle en hilarische verhalen wanneer we samen zijn.”
“Zelf hou ik erg van zoetigheden, voor chocolade mag je mij altijd wakker maken. Deze variant van de bekende Amerikaanse taart ‘Pecan Pie’ is dan ook helemaal mijn ding. Ik gaf er een eigen twist aan door in de vulling Luikse siroop te gebruiken. Een tip? Heb je weinig tijd? Dan kan je dit recept ook maken met kant-en klaar taartdeeg.”
Dit heb je nodig:
Taartdeeg:
90 g roomboter (kamertemperatuur)
20 g eigeel
20 ml volle melk
25 g kristalsuiker
175 g patentbloem
3 g zout
Vulling:
200 g pecannoten
3 eieren
65 g honing
65 g Luikse appel/perenstroop
30 g roomboter
60 g lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille-extract
Toppings: (optioneel) slagroom en extra pecannoten
Extra: 1 taartring/bakvorm +/- 24 cm
Zo maak je het:
Meng de melk, het eigeel, de suiker en het zout door de zachte boter
Kneed hier de bloem doorheen tot een stevig deeg
Pak het deeg in met plasticfolie en laat het enkele uren rusten in de koelkast
Kneed het deeg voor gebruik tot het terug soepeler wordt
Bestuif je werkblad met bloem
Rol het deeg uit tot zo’n 3-4 mm dik
Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg
Verwarm je oven op 180°C
Klop voor de vulling de eieren los in een mengkom
Voeg de honing, Luikse siroop, boter, suiker en het vanille-extract toe
Meng tot een egale vulling
Hak de pecannoten fijn, hou er een 20-tal apart om de taart te decoreren
Verdeel de fijngehakte pecannoten over de taartbodem
Giet de vulling op de taartbodem
Werk af met de rest van de pecannoten
Bak de taart ongeveer 35 minuten op 180°C
Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur, al dan niet met een lepel slagroom
Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@dezondag.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier